Евростат изкара неприятна статистика за българите

Новини

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Европейския съюз за временно наемане на работници през миналата година, пише Блиц.
Страната ни е с дял едва от 4% на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14%. Така според данните на родната статистика у нас през миналата година е имало около 130 000 временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран във възрастовата група 25-55 г. – близо 100 000 души.
Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование – тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование – 80 000, със средно – около 40 000 и с висше – близо 10 000.

Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора „сезонност“.

Факторът „сезонност“ остава като един от определящите на пазара на труда, като само за последните няколко години се отчита значителен брой на работещи на временна заетост, предимно в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и др. Така например през 2016 г. сезонно наети са били около 24 000 души, през 2017 г. около 22 000, а през 2018 г. – приблизително 25 000.

Според експерти пазарът на кадри с недобра квалификация е значително стеснен, докато се наблюдава тенденция за търсене на специалисти с висока квалификация – технически и инженерни кадри, лекари, медицински сестри, както и професии, които изискват висока компетентност.

Така например заетите у нас лица с висше образование през м.г. са били малко над 1 милион души, докато със средно образование те са били около 1,8 млн. души, а с основно или по-ниско образование – около 400 000 души, т.е. 2/3 от работещите българи са били със средно или ниско ниво на квалификация.

Близо всеки трети работник в Испания през 2018 г. е бил с договор на временна заетост(приблизително 28%), показват данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с временна заетост е отчетен в Полша – 24%, Португалия – 22%, Холандия – 21%, Хърватия – 19%, Италия – 18% и др.

На обратния полюс най-малък дял на лица с временна заетост е отчетен в Румъния – 1,1%, Литва (1,6%), Латвия (2,7%), Естония (3,5%) и България – 4%, показват данните на Евростат. В ЕС като цяло делът на служителите на временна заетост е по-висок сред по-младите служители. За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43%, в сравнение с 12% за лицата на възраст от 25-54 г. и около 7% за лицата на възраст от 55-64 г.

Делът на жените на възраст между 15 и 64 години на временна заетост в ЕС през 2018 г. е бил 15%, в сравнение с 14% при мъжете. При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония – 15%, следват Сърбия – 14%, Турция – 12% и Гърция – 11%, (при данни на Румъния – % и България – от 4%), сочат данните на Евростат.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 4 юни: Успешен ден за Телец, Скорпионите да бъдат внимателни

lamqta.com Овен Днес рискувате да се заседите със своя любим човек до късно, в разговори за това-онова. Дали споменатото ще бъде приятно и за двамата, на звездите е трудно да кажат, но за да го прекъснете заради няколко часа сън, ще е трудна задача. Явно силата на волята ще ви …

Новини
КЕВР иска по-високи цени на парното от 1 юли

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо увеличение се планира за София – с 22 процента. Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград, пише Крос. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с …

Новини
Д-р Мангъров: Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен

Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен. Това прогнозира в Русе специалистът по инфекциозни болести доц. д-р Атанас Мангъров, който участва в медицински форум за COVID-19, предаде БГНЕС. Според Мангъров епидемията върви към своя край и трябва колкото се може по-бързо да се върнем към нормалния си начин на …