Евростат изкара неприятна статистика за българите

Новини

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Европейския съюз за временно наемане на работници през миналата година, пише Блиц.
Страната ни е с дял едва от 4% на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14%. Така според данните на родната статистика у нас през миналата година е имало около 130 000 временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран във възрастовата група 25-55 г. – близо 100 000 души.
Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование – тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование – 80 000, със средно – около 40 000 и с висше – близо 10 000.

Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора „сезонност“.

Факторът „сезонност“ остава като един от определящите на пазара на труда, като само за последните няколко години се отчита значителен брой на работещи на временна заетост, предимно в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и др. Така например през 2016 г. сезонно наети са били около 24 000 души, през 2017 г. около 22 000, а през 2018 г. – приблизително 25 000.

Според експерти пазарът на кадри с недобра квалификация е значително стеснен, докато се наблюдава тенденция за търсене на специалисти с висока квалификация – технически и инженерни кадри, лекари, медицински сестри, както и професии, които изискват висока компетентност.

Така например заетите у нас лица с висше образование през м.г. са били малко над 1 милион души, докато със средно образование те са били около 1,8 млн. души, а с основно или по-ниско образование – около 400 000 души, т.е. 2/3 от работещите българи са били със средно или ниско ниво на квалификация.

Близо всеки трети работник в Испания през 2018 г. е бил с договор на временна заетост(приблизително 28%), показват данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с временна заетост е отчетен в Полша – 24%, Португалия – 22%, Холандия – 21%, Хърватия – 19%, Италия – 18% и др.

На обратния полюс най-малък дял на лица с временна заетост е отчетен в Румъния – 1,1%, Литва (1,6%), Латвия (2,7%), Естония (3,5%) и България – 4%, показват данните на Евростат. В ЕС като цяло делът на служителите на временна заетост е по-висок сред по-младите служители. За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43%, в сравнение с 12% за лицата на възраст от 25-54 г. и около 7% за лицата на възраст от 55-64 г.

Делът на жените на възраст между 15 и 64 години на временна заетост в ЕС през 2018 г. е бил 15%, в сравнение с 14% при мъжете. При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония – 15%, следват Сърбия – 14%, Турция – 12% и Гърция – 11%, (при данни на Румъния – % и България – от 4%), сочат данните на Евростат.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ДПС против скритото увеличение на осигурителната вноска

ДПС категорично не подкрепя идеята анонсирана вчера първият ден на болничния да не се заплаща, пише news.bg. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска, каза пред медиите в Народното събрание Ерол Мехмед. Не може да се отнемат права на работници, подчерта той. За него се засягат и правата …

Новини
Откриха зеленчуковата градина на Хитлер

Градина, в която някога са се отглеждали пресни зеленчуци за Адолф Хитлер, беше открита сред руините на неговия скандален щаб „Вълчата бърлога” в Полша. Там нацисткият лидер е прекарал по-голямата част от последните години на войната. Строго секретният, силно охраняван бункерен комплекс е използван от нацистите до януари 1945 г., …

Новини
Момче издирва любимата си чрез медиите

Редактор: Виолета Иванова e-mail: violeta_ivanova_petel.bg@abv.bg Млад мъж доказва, че явно се е влюбил от пръв поглед в момиче на метростанция в столицата. Докато си махали оживено от разстояние, обаче, влакът дошъл и запознанството не се осъществило. За това младежът насрочва среща на момичето, което е харесал утре в 10 часа на …