fbpx

Евростат: Един от всеки 10 българи работи тежък физически труд

реклама

Около 10 процента или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, показват данни от анализ на Евростат за спецификата на трудовите условия в страните на ЕС през 2017 г., предаде БТА.

Според данните на анализа около 28 на сто от българите работят изправени, също толкова /28 на сто/ упражняват труд в условия на умерени физически усилия, а други 34 на сто работят в седнало положение.

Като изцяло отрицателна оценяват организацията на работното място и свързаните с това здравословни проблеми около 20 на сто от българите. Болшинството от работещите българи – 60 процента – оценяват като задоволителна работната среда и организацията на труда. Други 20 процента от анкетираните сънародници пък оценяват условията си на труд като „отлични“.

Около една четвърт от работещите българи в принудителна поза на работното място /седнали или изправени/ споделят за вече появили се или потенциални рискове за здравословното си състояние от тези условия на труд.

По данни на НСИ у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24 процента, са били заети в преработващата промишленост – около 700 хиляди души.

Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия – около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването – 142 хиляди, в строителството – 122 хиляди в администрацията – 117 хиляди, в държавното управление – около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост – 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти – 21 550.

реклама

Четирима от всеки 10 работници в ЕС се трудят в седяща поза

Около 40 процента или почти 4-ма от всеки 10 работник в ЕС са се трудили в седяща поза, показват данните на Евростат – офис-работници, шофьори, компютърни специалисти, административен персонал и др.

Всеки пети европеец или 20 процента от работната сила в ЕС пък са работили в изправена поза – учители, контрольори, работници в промишлеността, селскостопански работници, търговци и др. Други 30 процента са работили умерен физически труд, а 10 на сто от европейците са полагали труд в тежки условия.

Най-висок дял на европейци, които са работили в условия на тежък труд е регистриран в Гърция – 22 процента, Полша – 16 процента, Унгария и Хърватия – по 15 процента и др.

Най-нисък дял на хора, работещи тежък физически труд, е отчетен в Малта – 6 на сто, Дания – 7 на сто, Холандия и Норвегия – по 8 на сто и др.

В поза на чиновници, тоест в седнало положение, са били най-много работещите в Белгия – 43 на сто, Естония – 41 на сто и Великобритания – 40 на сто.

Най-висок дял на хора, работещи в изправена поза, е отчетен в Испания – 43 на сто, Румъния – 36 на сто, България – 28 на сто и Португалия – 26 на сто.

Според изследване на учени от Кралския институт в Белфаст относно условията на труд – всеки десети случай на преждевременна смърт във Великобритания е бил свързан със заседнал начин на живот, както и труд в сравнително неподвижна поза.

Много британци са принудени да седят по цял ден на работното си място в офиса, което води до много здравословни проблеми и негативи за общественото здравеопазване, предупреждават учените.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
ГЕРБ измисли: До 10 години затвор за превоз на пътници без разрешение

реклама Снимка pixabay Строги наказания предвиждат депутатите за превоз на пътници без съответния лиценз или разрешение. Въпреки възраженията на опозицията, текстовете минаха на второ четене в Народното събрание, пише Флагман. Който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на …

Новини
Площад в Якоруда се срути 2 месеца след ремонт, но кмета чака ново порше

реклама Снимка официален сайт на ДПС За поръчка на нов, скъп и суперлуксозен автомобил от кмета на бедната община Якоруда, Нуредин Кафелов, сигнализира Струма. През февруари кметът е поискал от ОБС обновяване на автомобилния парк, тъй като автомобила, който използва в момента администрацията „Фолксваген Пасат” е с пробег над 500 …

Новини
Развлекателният бранш против затваряне на дискотеките

реклама Снимка pixabay Взетото решение за затваряне на барове, дискотеки и нощни заведения възмути дълбоко артистите от най-слушания музикален бранш. При затварянето през пролетта те излязоха на протест, защото тази мярка ги оставя без препитание за дълго време. Те не вярват, че ограниченията са за две седмици. Естрадните изпълнители пък …