Евростат: Българинът живее или на заем, или с неофициални доходи

Новини

Пести ли българинът? Европейската статистическа служба Евростат е категорична, че отговорът е: „Не, живее на заем или с неофициални доходи“ поне в продължение на 15 години – между 2000 г. и 2015 г. 2016-а е първата, в която средните годишни спестявания на домакинствата не са със знак минус отпред. Те са 4.86% от дохода, показва статистиката, която обхваща периода 2000-2016 г. вкл, предаде offnews.bg.

Най-тежко е било положението през 2007 г. – минус 19.85%, и 2005 г. (-14.41%). Постепенно заемите намаляват, доходите изсветляват и домакинствата излизат на плюс.

Въпреки положителната тенденция, нашите 4.86% са доста под средното за ЕС. Между 2000 и 2016 г. то варира между 11% и 13%. В еврозоната е 12-14%.

През 2016 г. най-високият процент годишни спестявания се наблюдава в Люксембург, където заделят настрана 20% от дохода си. На второ място е Швеция с 19%, следвана от Германия (17%) и Франция (14%).

И все пак не сме на дъното. Там през 2016 г. са Кипър (-2%), Литва (0%), Латвия (3%) и Полша (4%).

Евростат изчислява брутното спестяване като разликата между брутния разполагаем доход и изразходваното като разход за крайно потребление.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да се готвят за решителни действия, Водолеите във вихъра на любовта

lamqta.com Овен Пред Вас ще се открият такова невероятно количество възможности, че ако не се възползвате поне от една от тях, по късно много ще съжалявате. Вашите сегашни постъпки ще се отразят на онова, което ще стане утре. Затова подготвяйте бъдещето, заемайки максимално активна позиция. В този момент въплъщаването на …

Новини
Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета

Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардероби, дрешника, направо… Вече не казват, че са направили уйдурма, а аранжиране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в „София Тех парк“, където присъства на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър, пише Дневник. Премиерът очевидно имаше …

Новини
Доц. Иво Инджов: Размяната на есемеси не е самоцелна, ескалира напрежението

„Иван Гешев успя да се позиционира като трети връх на триъгълника преди епидемията от коронавируса да приспи политическия живот. Сега нещата се връщат на мястото си и се наблюдават интензивни престрелки в този триъгълник. Прави впечатление, че на мушката е президентът Румен Радев“. Това коментира пред БНР политологът доц. Иво …