Европа надви България. Шофьорите ще се връщат у дома най-малко веднъж на 4 седмици

Новини
3

www.flagman.bg
Транспортните министри се споразумяха за реформа в международните превози, въпреки съпротивата на нашата и други страни

Страните от ЕС постигнаха тази нощ компромис за реформата в международните пътни превози. Това стана след изтощителни 14-часови преговори в Брюксел на заседание на съвета „Транспорт, телекомункации и енергетика“. Те бяха белязани от разногласия между две групи страни, които си размениха взаимни нападки – съответно в социален дъмпинг и в прикрит протекционизъм. Съпротивата бе от страна на България, Полша, Унгария, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва. Мнозинството обаче бе за другия лагер.

„Споразумението цели да установи по-справедливи правила за водачите и транспортните компании и да засили ефективността на националните контролни власти“, каза австрийският транспортен министър Норберт Хофер, който бе председател на срещата.

Приетият компромис ще послужи като основа за преговори с Европарламента преди приемането на нова европейска нормативна уредба, пише clubz.bg

Френската министърка Елизабет Борн пък окачестви текста като напредък за хармонизиране на социалните права на работещите в бранша.

Транспортните министри на Полша и Унгария обаче заклеймиха споразумението като непропорционално, дискриминационно и протекционистично. Те заявиха, че то ще навреди на конкурентоспособността.

Страни като Франция и Германия, разтревожени от конкуренцията на фирми в държави членки, където пътните разходи са по-ниски, успяха да издействат прилагане в международните превози на статута на командирован работник, т.е. на такъв, на когото се заплаща според условията на страната, в която пътува.

Мерките засягат не само сухопътния, но и морския транспорт, по-специално каботажния транспорт – плаването между две пристанища в една и съща държава.

Какво предвижда текстът:

• Седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина;

• шофьорите трябва да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на 4 седмици, освен в някои особени случаи;

• превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна. Така ще се избегне възможността тази практика в чужбина да стане почти постоянна.

Приетите снощи реформи са част от пакета за мобилност, известен още като „Закона Макрон“. Той предизвика гнева на българските превозвачи, които смятат, че така ще бъде убит браншът у нас.

Те организираха национален протест в София през май, когато в столицата се провеждаше срещата „ЕС – Западни Балкани“.

loading...

КАКЪВ КОМЕНТАР,ЩЕ СЕ МОЛИМ НА ГОСПОДИН ПУТИН ДА НАПРАВИМ МАГИСТРАЛАТА,СОФИЯ-МОСКВА,ЗА ДА МОЖЕМ ДА СИ ИЗКАРВАМЕ ХЛЯБА.

Смешник сега какъв ти е проблема да караш в Москва или в някоя дервня?

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
В МВР чакат по 480 лв. бонус за Коледа

Служителите на МВР ще получат по 480 лв. коледен бонус, научи Mediapool. На заседанието на кабинета в сряда бяха отпуснати допълнителни 34 млн. лв. към бюджета на силовото ведомство. По-голямата част от тях ще отидат за коледни бонуси. Не е ясно за какво ще се харчат останалите около 14 млн. …

Новини
От 1 януари руският газ ще идва от Турция и цената му пада

/КРОСС/ „Булгаргаз“ ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДД), съобщиха от дружеството. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и …

Новини
7/8 ТВ със специална празнична програма за Коледа и Нова година

Слави Трифонов пусна във фейсбук коледната и новогодишната си програма. Ето какво е приготвил екипа за зрителите:   Уважаеми зрители, знаете, че за мен, като човек, който професионално се занимава с телевизия, най-важното нещо сте точно вие, зрителите. Защото вие сте тези, които осмисляте целия труд, който полагаме и аз, …