fbpx

Европарламент 2014-2019 – най-млади са били българските депутати

По-малко от половината депутати, които заеха постовете си през юли 2014 г., започнаха своя първи мандат. Делът на онези, които вече бяха заемали длъжност като евродепутати, беше 51,5%. Гърция беше страната с най-много нови депутати (90,5%), пише izbori.bg.

Средната възраст на депутатите в края на март 2019 г. беше 55 години, като българските депутати бяха относително най-млади (със средна възраст 48 години). В началото на мандата средната възраст на депутатите беше 53 години.

Между юли 2014 г. и март 2019 г. 108 депутати напуснаха постовете си – 43-ма подадоха оставки, шестима починаха, а 59 преминаха на други постове.

По-дълги пленарни заседания

От юли 2014 г. до декември 2018 г. Парламентът е имал пленарни заседания в 255 дни и с обща продължителност от 2 187 часа.

Депутатите са провели над 27 000 гласувания от юли 2014 г. до края на 2018 г., в сравнение с 23 553 гласувания през целия предишен мандат.

Законодателството на европейско ниво се предлага от Комисията и трябва да бъде одобрено от Парламента и от Съвета на ЕС, преди да влезе в сила. Депутатите водят преговори с представителите на европейските правителства в Съвета в търсене на съгласие относно крайния текст на законодателството. В зависимост от това колко сложни са преговорите, един законодателен акт може да премине през три четения и в Парламента, и в Съвета.

По-голямата част от законодателните актове през този мандат са били приемани на първо четене, като процедурата е отнемала средно 18 месеца. В случаите, когато законодателният акт е трябвало да премине през второ четене, средната продължителност на процедурата е била 39-40 месеца.

Политически партии на национално и европейско ниво

На европейските избори надпревара водят национални политически партии, но когато евродепутатите започват работа в Парламента, те формират многонационални парламентарни групи. Броят на парламентарните групи в ЕП е сравнително стабилен – от 2004 до 2014 г. имаше седем групи, а през мандата 2014-2019 г. броят им нарасна на осем.

В сравнение с това броят на националните политически партии с представители в ЕП расте значително – през мандата 2004-2009 г. е имало депутати от 168 национални партии, през юли 2014 г. броят на представените партии е бил вече 191, а в края на март 2019 г. в Парламента е имало депутати от 232 национални партии.

Парламентът в числа (юли 2014 г. – декември 2018 г.)
– 2 134 одобрени текста по време на пленарни заседания, от които 708 законодателни акта
– 552 публични изслушвания, организирани от парламентарните комисии
– 6 880 петиции, получени от граждани на ЕС
Близо 1,6 млн. души са посетили пленарните зали на Европейския парламент.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!