fbpx

Еврокомисар: Дизелът ще изчезне до няколко години

Европейският комисар с ресор „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия (МСП) Елжбета Бенковска заяви, че дизеловите автомобили ще изчезнат напълно „след няколко години“ и ЕС трябва да се подготви за технологична революция в транспорта, предава Bloomberg, цитиран от money.bg.

Тя призова Румъния и останалите държави от Източна Европа да увеличат контрола върху старите дизелови автомобили, които не отговарят на стандартите за вредни емисии.

„Дойде краят на дизеловите автомобили. Смятам, че след няколко години те ще изчезнат напълно. Това е технология от миналото“, заяви Бенковска. По думите ѝ именно скандала „Дизелгейт“ е помогнал на ЕС да забърза крачка към революцията в транспорта.

Европа търси начин да запази лидерството си на световния пазар за леки автомобили, срещайки конкуренция от САЩ и Китай. В ЕС продажбите на електрическите автомобили са едва 1,5% от общите, а експерти прогнозират повишаване на този дял до 5% през 2021 г. и много по-значителен ръст след 2025 г.

На 17 май Европейската комисия започна дела във европейския върховен съд срещу Унгария, Италия и Румъния заради постоянно високите нива на вредни частици от дизеловите двигатели във въздуха.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!