Еврозоната и ЕС отчитат рязко забавяне на икономическия растеж

Новини

Investor.bg

Валутният съюз отчита най-бавния растеж на валутния съюз от второто тримесечие на 2014 година
Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е забавил растежа си на тримесечна основа до 0,2 на сто за периода юли-септември спрямо 0,4 на сто през второто тримесечие, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на сайта ѝ.

Това е най-бавният растеж на валутния съюз от второто тримесечие на 2014 година, когато растежът бе подкопан от дългови проблеми в еврозоната, отбелязва AP.

Растежът на Европейския съюз също отчита забавяне до 0,3 процента спрямо 0,5 на сто през второто тримесечие на годината.

На годишна основа икономиката на еврозоната е нараснала с 1,7 на сто спрямо 2,2 на сто през периода април-юни, а на ЕС – с 1,9 процента спрямо 2,1 процента.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха икономически растеж на еврозоната на месечна основа от 0,4 процента, а на годишна от 1,8 на сто. Евростат не посочва подробности за причините за забавянето на растежа. Те ще бъдат отбелязани в разширена статистически информация в средата на ноември.

Глобалното търговско напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план вероятно ще продължават да се отразява негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци. Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и целия ЕС е свързано с хода на преговорите за Brexit и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне съюза през март без постигнато споразумение.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …