Евродепутатът Джамбазки е категоричен: Бедните българи имат нужда от защита от поскъпването, намалете ДДС!

Новини

Ангел Джамбазки, Фейсбук

Да, българските граждани с ниски доходи заслужават грижа и подкрепа срещу високите цени. Да, трябва да се намали ДДС.

От няколко дни върви спор какви мерки трябва да се вземат, за да се смекчи ценовият удар върху българите с ниски доходи. В условията на повсеместно и общо поскъпване на всички видове стоки и услуги това е задължително.

Цената на природния газ се увеличава за пореден път. Тук обръщам внимание на феновете на евразийския проект с простичкия въпрос – откъде идва този природен газ и защо все така по братски се увеличава. Странна любов и странно братство ще да е. Например, в победена и вражеска Германия е доста по-евтин. Показателно, нали!
Това увеличение ще повлече след себе си поскъпване на храни, на парно, на какво ли не. И ще засегне лошо много българи. Категорично трябва да се направят решителни стъпки в тяхна подкрепа. Въпросът е какви.

Очевидно е, че пазарните фундаменталисти ще са против, но пък те рядко са от тези, които живеят с двеста лева пенсия при 40 години трудов стаж. Уважавайки мотивите им, не ги приемам докрай. А смешките в социалните мрежи относно нашите предложения, изразена от различни политически субекти, няма да плати нито парното, нито тока, нито хляба на българските граждани, които са работили достойно през целия си живот, а сега живеят в незаслужена мизерия.
Намаляването на ДДС е една от възможностите. Има такива примери в държави членове на ЕС. Вчера Владимир Каролев аргументирано оспори „диференцирането“ на ДДС.

Остава общото му намаляване. Тук финансовият министър ще извади аргумент, тип: „ако искате намаляване на ДДС, трябва да се откажете от модернизацията на армията“, например. Този аргумент е несъстоятелен по много причини.

Най-малкото, защото модернизацията и производството на нови машини за пехотата и нови патрулни катери може и ще се направи в България, от български фирми, които ще дадат заплати на български работници, които ще отидат да пазаруват в български магазини, аптеки, бакалии и прочее и така ще въртят българската икономика. За национална сигурност изобщо няма да отварям дума в този текст.

Ако трябва да се откажем от нещо, то това трябва да е огромната, ниско ефективна и тромава администрация, ненужно и неразумно големия брой общини и области с всичките им структури. Ясно ми е каква ще бъде реакцията на това предложение, особено от всички, които ще се почувстват застрашени, особено преди избори, но този разговор трябва да се проведе и тази административна реформа трябва да се направи. Избори, все някакви, има през година. Това не може да е сериозен аргумент.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …