Евродепутатът Джамбазки е категоричен: Бедните българи имат нужда от защита от поскъпването, намалете ДДС!

Новини

Ангел Джамбазки, Фейсбук

Да, българските граждани с ниски доходи заслужават грижа и подкрепа срещу високите цени. Да, трябва да се намали ДДС.

От няколко дни върви спор какви мерки трябва да се вземат, за да се смекчи ценовият удар върху българите с ниски доходи. В условията на повсеместно и общо поскъпване на всички видове стоки и услуги това е задължително.

Цената на природния газ се увеличава за пореден път. Тук обръщам внимание на феновете на евразийския проект с простичкия въпрос – откъде идва този природен газ и защо все така по братски се увеличава. Странна любов и странно братство ще да е. Например, в победена и вражеска Германия е доста по-евтин. Показателно, нали!
Това увеличение ще повлече след себе си поскъпване на храни, на парно, на какво ли не. И ще засегне лошо много българи. Категорично трябва да се направят решителни стъпки в тяхна подкрепа. Въпросът е какви.

Очевидно е, че пазарните фундаменталисти ще са против, но пък те рядко са от тези, които живеят с двеста лева пенсия при 40 години трудов стаж. Уважавайки мотивите им, не ги приемам докрай. А смешките в социалните мрежи относно нашите предложения, изразена от различни политически субекти, няма да плати нито парното, нито тока, нито хляба на българските граждани, които са работили достойно през целия си живот, а сега живеят в незаслужена мизерия.
Намаляването на ДДС е една от възможностите. Има такива примери в държави членове на ЕС. Вчера Владимир Каролев аргументирано оспори „диференцирането“ на ДДС.

Остава общото му намаляване. Тук финансовият министър ще извади аргумент, тип: „ако искате намаляване на ДДС, трябва да се откажете от модернизацията на армията“, например. Този аргумент е несъстоятелен по много причини.

Най-малкото, защото модернизацията и производството на нови машини за пехотата и нови патрулни катери може и ще се направи в България, от български фирми, които ще дадат заплати на български работници, които ще отидат да пазаруват в български магазини, аптеки, бакалии и прочее и така ще въртят българската икономика. За национална сигурност изобщо няма да отварям дума в този текст.

Ако трябва да се откажем от нещо, то това трябва да е огромната, ниско ефективна и тромава администрация, ненужно и неразумно големия брой общини и области с всичките им структури. Ясно ми е каква ще бъде реакцията на това предложение, особено от всички, които ще се почувстват застрашени, особено преди избори, но този разговор трябва да се проведе и тази административна реформа трябва да се направи. Избори, все някакви, има през година. Това не може да е сериозен аргумент.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Преслава се преобрази от любов

Преслава напълно промени начина си на живот, откакто е с любимия си Павел. Добричлийката, която днес съвместява музикалните си изяви с грижите за дъщеря си Паола, вече намира време и за фитнес. А до преди съдбата да я срещне с мъжа й, хитовата пайнерка не стъпваше в спортната зала. Не …

Новини
Българин е европейски шампион по кикбокс

Българският боец Димитър Пенчев завоюва Европейския пояс на WAKO Pro в категория до 66,800 кг., пише Дарик.  Това се случи на галавечер в испанския град Памплона, организирана от единствената призната кикбокс организация от IOC (международния олимпийски комитет) и от GAISF (Глобална асоциация на международните спортни федерации) WAKO, чрез нейното професионално …

Новини
Шофьор обърна автомобил, за да паркира своя

Поредна ненормална реакция, свързана с борбата за паркиране в София. Шофьор обърна чужд автомобил, за да си освободи място за паркиране, съобщава БГНЕС. Необичайният подход е бил приложен на ул. „Любен Каравелов“ в София. Жител от сградата, пред която се е разиграла случката, обясни, че колата е била обърната снощи, …