Евродепутатът Джамбазки е категоричен: Бедните българи имат нужда от защита от поскъпването, намалете ДДС!

Новини

Ангел Джамбазки, Фейсбук

Да, българските граждани с ниски доходи заслужават грижа и подкрепа срещу високите цени. Да, трябва да се намали ДДС.

От няколко дни върви спор какви мерки трябва да се вземат, за да се смекчи ценовият удар върху българите с ниски доходи. В условията на повсеместно и общо поскъпване на всички видове стоки и услуги това е задължително.

Цената на природния газ се увеличава за пореден път. Тук обръщам внимание на феновете на евразийския проект с простичкия въпрос – откъде идва този природен газ и защо все така по братски се увеличава. Странна любов и странно братство ще да е. Например, в победена и вражеска Германия е доста по-евтин. Показателно, нали!
Това увеличение ще повлече след себе си поскъпване на храни, на парно, на какво ли не. И ще засегне лошо много българи. Категорично трябва да се направят решителни стъпки в тяхна подкрепа. Въпросът е какви.

Очевидно е, че пазарните фундаменталисти ще са против, но пък те рядко са от тези, които живеят с двеста лева пенсия при 40 години трудов стаж. Уважавайки мотивите им, не ги приемам докрай. А смешките в социалните мрежи относно нашите предложения, изразена от различни политически субекти, няма да плати нито парното, нито тока, нито хляба на българските граждани, които са работили достойно през целия си живот, а сега живеят в незаслужена мизерия.
Намаляването на ДДС е една от възможностите. Има такива примери в държави членове на ЕС. Вчера Владимир Каролев аргументирано оспори „диференцирането“ на ДДС.

Остава общото му намаляване. Тук финансовият министър ще извади аргумент, тип: „ако искате намаляване на ДДС, трябва да се откажете от модернизацията на армията“, например. Този аргумент е несъстоятелен по много причини.

Най-малкото, защото модернизацията и производството на нови машини за пехотата и нови патрулни катери може и ще се направи в България, от български фирми, които ще дадат заплати на български работници, които ще отидат да пазаруват в български магазини, аптеки, бакалии и прочее и така ще въртят българската икономика. За национална сигурност изобщо няма да отварям дума в този текст.

Ако трябва да се откажем от нещо, то това трябва да е огромната, ниско ефективна и тромава администрация, ненужно и неразумно големия брой общини и области с всичките им структури. Ясно ми е каква ще бъде реакцията на това предложение, особено от всички, които ще се почувстват застрашени, особено преди избори, но този разговор трябва да се проведе и тази административна реформа трябва да се направи. Избори, все някакви, има през година. Това не може да е сериозен аргумент.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Време за почивка за Телците, Девите да приключат започнатите задачи

lamqta.com Овен Началото на деня може да се ознаменува с прилив на творческа енергия, жажда за свободна дейност и опити да се осъществи мечтата Ви. Само че подобно настроение ще бъде не за дълго: вече след обед ентусиазмът Ви ще изстине и ще приеме по-умерен вид. Контактите с децата, любимите …

Новини
Д-р Александър Симидчиев: Не е проблемът в мерките, а в тяхното спазване

Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и добави, че Covid-19 промени реалността и трябва да приемем тази нова реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила. Според него трябва да се структурират по-сериозни и по-малко сериозни мерки: „Трябва да …

Новини
Инвалидните пенсии под въпрос, без заповед на Ананиев, ТЕЛК решенията важат до 13 юли

Инвалидните пенсии за месец юли са под въпрос. Оказва се, че още няма заповед на здравния министър Кирил Ананиев, който пое ангажимента да увеличи до септември срока за валидността на ТЕЛК и НЕЛК-решенията, пише Актуално. Близо 5 000 души ще останат с платена пенсия само до 13 юли, когато изтича …