Евродепутатът Джамбазки е категоричен: Бедните българи имат нужда от защита от поскъпването, намалете ДДС!

Новини

Ангел Джамбазки, Фейсбук

Да, българските граждани с ниски доходи заслужават грижа и подкрепа срещу високите цени. Да, трябва да се намали ДДС.

От няколко дни върви спор какви мерки трябва да се вземат, за да се смекчи ценовият удар върху българите с ниски доходи. В условията на повсеместно и общо поскъпване на всички видове стоки и услуги това е задължително.

Цената на природния газ се увеличава за пореден път. Тук обръщам внимание на феновете на евразийския проект с простичкия въпрос – откъде идва този природен газ и защо все така по братски се увеличава. Странна любов и странно братство ще да е. Например, в победена и вражеска Германия е доста по-евтин. Показателно, нали!
Това увеличение ще повлече след себе си поскъпване на храни, на парно, на какво ли не. И ще засегне лошо много българи. Категорично трябва да се направят решителни стъпки в тяхна подкрепа. Въпросът е какви.

Очевидно е, че пазарните фундаменталисти ще са против, но пък те рядко са от тези, които живеят с двеста лева пенсия при 40 години трудов стаж. Уважавайки мотивите им, не ги приемам докрай. А смешките в социалните мрежи относно нашите предложения, изразена от различни политически субекти, няма да плати нито парното, нито тока, нито хляба на българските граждани, които са работили достойно през целия си живот, а сега живеят в незаслужена мизерия.
Намаляването на ДДС е една от възможностите. Има такива примери в държави членове на ЕС. Вчера Владимир Каролев аргументирано оспори „диференцирането“ на ДДС.

Остава общото му намаляване. Тук финансовият министър ще извади аргумент, тип: „ако искате намаляване на ДДС, трябва да се откажете от модернизацията на армията“, например. Този аргумент е несъстоятелен по много причини.

Най-малкото, защото модернизацията и производството на нови машини за пехотата и нови патрулни катери може и ще се направи в България, от български фирми, които ще дадат заплати на български работници, които ще отидат да пазаруват в български магазини, аптеки, бакалии и прочее и така ще въртят българската икономика. За национална сигурност изобщо няма да отварям дума в този текст.

Ако трябва да се откажем от нещо, то това трябва да е огромната, ниско ефективна и тромава администрация, ненужно и неразумно големия брой общини и области с всичките им структури. Ясно ми е каква ще бъде реакцията на това предложение, особено от всички, които ще се почувстват застрашени, особено преди избори, но този разговор трябва да се проведе и тази административна реформа трябва да се направи. Избори, все някакви, има през година. Това не може да е сериозен аргумент.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Meteo Balkans“: Новата седмица ще донесе застудяване и валежи от сняг

Новата седмица ще ни донесе застудяване и вероятно валежи от сняг, прогнозира „Meteo Balkans“. Нови валежи от дъжд и възможни снеговалежи очакваме към 11-13 декември 2019 г. По-значителни ще са валежите над Гърция, Македония и Южна България, очакваните количества за период от 24 часа ще са между 40-60 л/в.м. Над 1300 …

Новини
Гърция дава по 700 евро на бедни и безработни

Гърция отпуска еднократна помощ от 700 евро за безработни и хора с ниски доходи. Социалната мярка важи и за чужденците, включително за българите, които отговарят на условията и живеят в страната поне 10 години, предава БНР. По 700 евро еднократна помощ получават социално слабите семейства в Гърция, информират от финансовото …

Новини
Румъния вдига заплатите, но не и на висшите чиновници

Румънският премиер Людовик Орбан обяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде държавната агенция „Аджерпрес“. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите държавни …