fbpx

Евгений Дайнов: БСП е в нокаут, а в ГЕРБ се изгражда култ към личността на Бойко Борисов

реклама

БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна управляваща партия. ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, но не и да управлява. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Евгений Дайнов в коментар за резултатите и изводите от евровота.

Той отбеляза, че в тази власт може да има само един Бойко Борисов.

„Когато направиш авторитарна власт, когато установиш диктатура, хайде на Бойко Борисов е сравнително мека, но и тя е диктатура, веднага излиза изключително неприятен проблем – всичко зависи от тебе, но дотолкова зависи от тебе, че когато престане да те има, всичко ще се разпадне на секундата. Това е проблемът, който всички диктатори имат, нито един не го предвижда, но накрая се натъкват на него. Не може да има нормално, мирно предаване на властта, а и много трудно може да има нормално овластен втори човек, след като всичко зависи от първия“.

По думите на Дайнов „Бойко Борисов се натъкна за пореден път на ограниченията на модела всевластие, който той изгради“.

„В тази власт може да има само един Бойко Борисов, всичко зависи от него, цялата отговорност е негова и той не може да предаде властта на някого другиго, защото всичко ще се разпадне веднага“, допълва политологът.

Според него това, което в момента се случва в ГЕРБ, показва, че Цветан Цветанов никога не е бил втори център и не е бил виждан като втори център в партията. А спрямо Борисов се изграждал „култ към личността“:

„Върви спонтанно и истерично усилие вътре в ГЕРБ да се изгради култ към личността на Бойко Борисов. Когато се изгражда култ към личността и той не е спуснат отгоре, от Бойко Борисов, когато спонтанно отдолу извира култ към личността на вожда, това означава, че цялата организация се чувства в страх, в паника, че няма да може да просъществува“.

Според Дайнов това било обяснението за много от „странните, противоречивите, разнопосочните реакции на ГЕРБ“. „Спечелиха изборите, но не им личи, уплашени са. И този култ към личността е последният спазъм, защото тяхната организация си отива“, допълва.

По думите му оставките по висшите нива на ГЕРБ не са поради някакви лични причини или разкаяния, а под натиск на Борисов:

„Там всичко е волята на вожда – или подаваш оставка, защото си представяш яростта на вожда и гледаш така малко да се покриеш от тази ярост, или вождът ти казва: „Подавай оставка, защото ми писна от тебе, хората ме намразиха заради тебе“. Това са двата варианта за подаване на оставка в ГЕРБ.“

Според Дайнов оставката на Цветан Цветанов е можело да бъде избегната единствено при „блестящо и безпрецедентно“ представяне на ГЕРБ на изборите. Според Борисов е търсел повод да обезсили Цветанов – „Цветанов, който се беше главозамаял“.

„Но се случиха две неща. Първо – Бойко Борисов лично спаси кампанията, след като наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни ресурси, пое партийната кампания на ГЕРБ на ръчно управление. И второто, което се случи, е, че в области като Велико Търново и Плевен, където Цветанов винаги е бил много силен с партийната организация зад гърба си, се представи много лошо“.

„Фактът, че Бойко Борисов спаси кампанията на ГЕРБ лично и че в силни за Цветанов райони резултатът беше слаб, дадоха повод на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане отново демиург на политическа партия ГЕРБ“, обясни политологът.

Според Дайнов „докато Бойко Борисов и негови приятели контролират наказателните органи на държавата, подаването на оставки може да заличи скандалите, свързани с корупция и злоупотребата с власт“:

„По обичай, който бяхме забравили от времето на Тодор Живков, при Бойко Борисов се направи така, че партията решава кой е добър и кой е лош, а не законът да решава кой е нарушил закона и кой не го е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически причини. Ако няма политическа причина, по която Бойко Борисов да посочи с пръст Цветанов, очаквам, а и всички български граждани очакват Цветанов да не бъде разследван от органите на закона.“

Според Дайнов в момента „БСП е в нокаут, а ДПС се позиционира като компетентна управляваща партия“.

„Пролича и по време на европейските избори, когато БСП, атакувайки ГЕРБ, потъна в битови истерии. Нямаше нито едно политическо изказване, свързано с някаква европейска рамка. Всичко бе битови истерии. Та БСП е в това положение. Напълно паднала партия, безпомощна, каквато не съм я виждал от 1997 година насам“, разкритикува поведението на социалистите Дайнов.

Той коментира и връщането на БСП в парламента и поисканата оставка на министъра на финансите Владислав Горанов заради казуса с партийните субсидии, като отбеляза, че това е признак за политическа убогост на БСП:

„Това със субсидията е изумително смешна история. Пристигали са повече пари от необходимото, счетоводството на БСП в случая ги е осчетоводявало, някой счетоводител е виждал, че влизат повече пари, отколкото трябва, а сега разбира се те не знаели и били толкова възмутени, че щели да искат оставката на министъра. Това са абсолютни смехории и признак за смайващата идейна нищета, която пролича още когато Корнелия Нинова се опита да я превърне в национал-социалистическа формация.“

Според Дайнов голямата изненада беше в БСП, където от пети Сергей Станишев стана втори, „което взе главата на Корнелия Нинова, защото тя до последно очевидно мислеше да стовари вината върху Станишев. А се оказа, че Сергей Станишев е привлякъл допълнителни гласове в БСП“.

По думите на Дайнов в следващите месеци ГЕРБ ще продължи да чисти имиджа си, но не и да управлява, а на фона на управленските инициативи, „раздвижването на ДПС е очевидно“.

„Предложението за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите, безплатни детски градини и подобни. Очевидно е, че ДПС в близките месеци ще се позиционира като компетентна управляваща партия. При ГЕРБ ще бъде все същото – крепим стабилността и режем лентички“, смята политологът.

Според него след всички избори в България има и нещо положително:

„Резултатите от изборите „разбутват нечия кочинка“. Сега всички „кочинки са разбутани“, освен евентуално на ДПС и на „Демократична България“. И ще видим какво ще стане с тези „кочинки“.“

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Първан Симеонов: Огромната драма за Борисов е, че Радев проби системата, проби схемата

реклама Снимка профил ФБ „Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там …

Новини
Доц. д-р Нина Янчева: Да се ваксинират с приоритет хората над 60 г.

реклама Снимка pixabay Всички одобрени ваксини предпазват от тежко протичане на инфекцията, от хоспитализация. Тя разясни основните разлики между векторните и РНК ваксините. И при други пандемии от вируси, които се продават по въздушно-капков път се наблюдава вълнообразно протичане, обясни пред БНТ доц. д-р Нина Янчева, ръководител на отделението по …

Новини
Стартира кандидатстването на студенти за лятна заетост в Германия

реклама Снимка pixabay Предложенията за работа са в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници), фирми за почистване на помещения и индустриални обекти, вериги за бързо хранене, както и германските пощи, пише Офнюз. Агенцията по заетостта стартира тазгодишния прием на документи …