fbpx

Д-р Мангъров обясни какво трябва направи човек месец, след като е ухапан от кърлеж

реклама

Тази година по нищо не е по-различна от другите, но все пак лаймската болест съществува у нас и има риск след ухапване от кърлежи, каза началникът на инфекциозно отделение към Първа МБАЛ София д-р Атанас Мангъров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Медикът обясни, че диагнозата се поставя лабораторно и, че е характерно за лаймската болест безсимптомното протичане, но в малка част от случаите може да се получи кръгов обрив или много рядко – грипоподобни симптоми.

Ако човек е ухапан от кърлеж, след месец трябва да се изследва. Лечението е продължително с висока доза антибиотик, каза още специалистът.

Д-р Мангъров изтъкна, че морбили има постоянен характер заради масовия отказ от имунизации, но успокои, че страните около нас продължават да имат случаи, докато България остава като „остров на спокойствието“ заради взетите мерки.

реклама

Летните зарази се причиняват от вируси, които живеят в лигавицата на червата и се разпространяват чрез фекално замърсяване. На морето, при събирането на много хора се създават условия за разпространението на заболяването. При салмонелата, за да се зарази човек трябва да изяде няколко милиона микроби, чрез животинско фекално замърсяване, каза д-р Атанас Мангъров.

Специалистът изреди и най-честите симптоми: висока температура, повръщане, диария.

Трябва да внимаваме и когато си купуваме храна от външни обекти и да обръщаме внимание на човека, който я продава – да си мие ръцете, да избягваме храненето на места със съмнителна хигиена, посъветва още д-р Мангъров.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …