fbpx

Държавата отказва да признае съществуването на Изабела – родена и израснала в Бургас, грози я депортация

реклама

Източник „Флагман“

Автор: Георги РУСЧЕВ, Видео: Иван КОЛЕВ

Родителите на 23-годишното момиче са от Армения, дъщеря им до ден днешен не може да получи лични документи

23-годишната Изабела Степанян от Бургас е родена в България, израснала тук, завършила средното си образование, но държавата на практика не признава съществуването й. Отказва да й издаде български документи за самоличност или такива за постоянно пребиваващ и сякаш самата тя е главен герой в популярната холивудска лента „Изгубени в превода“.

Самата Изабела разказа за абсурдния си случай пред Флагман.бг, а както се оказа, не само тя е изпаднала в подобна ситуация. Пресният пример е с Давид от Несебър, който живее в България от 20 години, но също като Изабела няма български документи за самоличност.

Заради правния абсурд след гимназията Изабела така и не може да се реализира – дипломата й е непризната, няма право да подпише трудов договор, а да работи само на граждански с редица ограничения за работодателя й, което прави наемането й много трудна мисия. Освен всичко друго е заплашена от депортация в Армения – държава, в която никога не е стъпвала и не познава никого.

„Майка ми и баща ми са арменци, които през 1994 г. пристигат в България, за да живеят тук. Година по-късно се раждам аз. Преминала съм през всички форми на задължително обучение по програмата на МОН, основното си образование завърших в ОУ „Климент Охридски“, а средното – в СУ „Константин Преславски“. Въпреки че съм положила двете задължителни матури след 12 клас, на практика аз нямам средно образование и не мога да получа диплома, защото през годините така и не можах да получа документи за пребиваване в България“, разказва 23-годишната Изабела.

Като своите връстници, които вече са завършили дори висшето си образование, и тя също иска да следва в университет. Влече я психологията и туризма. На този етап обаче тази нейна мечта няма как да се реализира. Според българското законодателство Изабела не попада в нито една графа, по която може да й бъде издаден валиден документ за пребиваване.

реклама

Преди няколко години е поискала консултация от юрист, който я посъветвал да поиска разрешение за постоянно пребиваване, но поради страх, че може да бъде депортирана обратно в Армения – държава, в която тя дори не е ходила през живота си – тя не предприема тази стъпка. Основната причина е, че притежава единствено арменски паспорт, а в закона нейният случай не е дори описан.

„Това би бил най-големият абсурд. Аз не съм напускала България през живота си, в Армения не съм била никога, не познавам никого там, а цялото ми социално обкръжение е тук, в Бургас. Искам да продължа да живея тук, да започна да съществувам не само в обществото, но и за държавата“, казва натъжена Изабела.

Тя понася всички последици и вредни неща, които и се случват във връзка с това, че няма документи, обясни на свой ред адв. Свилен Киров пред Флагман.БГ. Той е категоричен, че в най-кратки срокове трябва да се инициира промяна на Закона за чужденците в Република България, която впоследствие да се обвърже с придобиване на гражданство. „В Закона не е залегнала няма реална дефиниция и точка, по която Изабела да попадне, за да получи какъвто и да е статут. Нужна е законодателна промяна, с която да се погледне към добрите европейски практики, като най-близко в това отношение е Румъния, където има уреден „статут на търпимост“ за чужденците. На кратко – ако чужденец, роден в страната, който няма криминални прояви и е живял в страната определено време, получава статут за жителство“, обясни адв. Киров.

Промяната на законодателството в това отношение е най-лесния начин, с които би могъл да се реши проблемът на стотици хора в страната, които нямат лични документи, защото са родени в България от чужденци.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …