Държавата заделя 7 пъти повече пари за свлачищата по пътищата, но пак няма да стигнат

140 млн. лв. ще бъдат инвестирани в укрепване на участъци от републиканската пътна мрежа, които са засегнати от геодинамични процеси и явления, предвижда проектобюджетът за 2019 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при представянето и обсъждането на законопроекта за държавния бюджет на България за 2019 г. в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Заложените средства са 7 пъти повече от 2018 г., когато в Бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за борба със свлачищните процеси бяха заделени 19,354 млн. лв.

Нуждите са огромни – изчисленията показват, че за укрепване на всички свлачища в страната са необходими над 1 млрд. лв., затова ресурсът ще бъде насочен в най-невралгичните точки. Това са 22 свлачища на територията на Областните пътни управления Видин, Враца, Габрово, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, София и Търговище, които заплашват важна пътна инфраструктура. Сред тях е едно от най-големите свлачища в България – по второкласния път Видин – Лом, което е с дължина близо 8 км, индикативната стойност на укрепителните мероприятия е 25 млн. лв.

Това е дейност, която Агенция „Пътна инфраструктура“ беше принудена да извършва, за да спаси републиканката пътна мрежа от свлачищни процеси, но нямаше отделно перо, с което да оперира, подчерта регионалният министър.

Предвидените приходи в бюджета на МРРБ за 2019 г. са в размер на 306 558 100 лв. Те са с 66 015 000 лв. по-малко спрямо 2018 г. Причина за това са намалените постъпления от винетни такси с 65 млн. лв. заради въвеждането тол системата за тежкотоварни автомобили от средата на 2019 г. Приходите от тол такси след 16 август 2019 г. ще постъпват в централния бюджет, откъдето след това ще бъдат предоставяни на МРРБ за поддръжка на пътища.

Разходите по бюджета на министерството през 2019 г. са планирани в изпълнение на три области на политики и девет бюджетни програми. Те са общо 516 693 600 лв., което е с 98,33 млн. лв. повече спрямо 2018 г. От тях 420 млн. лв. са за Агенция „Пътна инфраструктура“, 7 568 100 лв. за Дирекция „Национален строителен контрол“ и 20 695 600 лв. за Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За текущ ремонт и поддръжка в проектобюджета на МРРБ са предвидени 137 019 200 лв., които ще се използват за осигуряване на проходимост на републиканската пътна мрежа, отстраняване на повреди по пътната настилка, подмяна на знаци, предпазни огради и др. и преасфалтиране на пътни участъци. За основни ремонти и изграждане на пътища и свързаните с тях отчуждителни процедури са заложени 240 194 000 лв.

Средствата за ВиК отрасъла са 18 252 500 лв., които ще се изразходват за проекти, свързани с подобряване на водоснабдяването и качеството на питейните води. Това е ресурс, който ще се изразходва по проекти на общините с финансиране от бюджета на министерството. От средствата ще могат да се възползват и малките населени места.

В отговор на депутатски въпрос за спазване на изискванията за достъпност на средата за хора с увреждания при приемането на различни обекти министър Аврамова заяви, че ще бъде направена проверка.

По повод Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради тя  коментира, че до средата на 2019 г. се очаква да бъдат санирани всички 2022 сгради, за които има отпуснати средства. Тепърва се обсъждат варианти и ще се решава как да продължи програмата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Бенатова: Тези двамата ме изблъскаха на конференцията на ГЕРБ, беше уинизително

снимки: Миролюба Бенатова „Изчезвайте оттука!“,“Знам те аз какъв журналист си!“, „Дай си акредитацията!“- това са репликите, с които Миролюба Бенатова е посрещната вчера на конференцията на ГЕРБ. Това разказа самата на страницата си във Фейсбук, където има публикувано видео от ситуацията, както и снимките на двама мъже, които са я …

Новини
В Гърция по суша през нощта ще се влиза само през „Кулата“

Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната във времето от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта с изключение на ГКПП „Промахон“- „Кулата“ на границата с България. Мярката влиза в сила от утре вечер. Това съобщи говорителят на кабинета като част от мерките срещу коронавируса, …

Новини
Слави Трифонов: Имаме ли Народно събрание или имаме един разграден двор

След като наскоро ви представих реалния облик на правителството и на министър-председателя, днес ще ви представя и реалния облик на Народното събрание. Следващите редове са посветени на въпроса имаме ли Народно събрание или имаме един разграден двор, в който благодарение на пропорционалната избирателна система влизат абсолютни случайници и нерядко престъпници, …