fbpx

Държавата вече мисли за зимата: Вдигнаха с 9 лева размера на помощта за отопление

Месечният размер на целевата помощ за отопление за предстоящия зимен сезон ще е 74,83 лв. Общият размер на помощта за целия отоплителен период 1 ноември 2018 г. – 31 март 2019 г. ще се увеличи на 374,15 лв. Сумата е с 9,05 лв. по-висока в сравнение с изплащаната през миналата зима. Новият размер на помощта е определена със заповед на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.
Съгласно нормативната уредба месечният размер на целевата помощ за отопление се определя на база левовата равностойност на 385 квтч електроенергия, от които 280 квтч дневна и 105 квтч нощна електроенергия, по осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битов потребител към 31 октомври на текущата календарна година. Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление и отговарят на условията, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Кандидатстващите за целева помощ могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ до 31 октомври 2018 г. Заявленията се подават по настоящ адрес на кандидатите. Увеличението на пенсиите от 1 юли с 3.8 % няма да да се отрази на правото на достъп до този вид помощ.
За миналия отоплителен сезон 2017/2018 г. беше изплатена пусната енергийна помощ на 204 635 лица и семейства на обща стойност 74 323 833 лв.
Заявление-декларация за отпускането на целева помощ за отопление може да се изтегли от уеб-страницата на Агенцията за социално подпомагане в раздела „Административни услуги“ на следния линк http://www.asp.government.bg/web/guest/services.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!