До 2050 г. климатът в Лондон ще е като в Барселона

Новини

През 2050 г. климатът в Лондон ще се чувства по-скоро като в Барселона, според ново проучване за изменението на климата.

Ако това звучи като приятно затопляне – помислете отново. Лондон може да бъде изправен пред тежка суша, както Барселона през 2008 г., когато изчерпа питейната вода, а резервоарите почти пресъхнаха.

Стотици други големи градове по света биха могли да се сблъскат със засушавания, наводнения, бури и други климатични катастрофи, съобщава проучването, проведено от лабораторията Crowther на университета ETH в Цюрих.

Някои от тези климатични ефекти все още не са известни или предсказуеми – една пета от градовете, включително Куала Лумпур, Джакарта и Сингапур, са изправени пред толкова крайни условия, каквито сега не съществуват никъде по света, според проучването.

То предвижда бъдещите климатични условия на 520 големи града по света и съчетава тези прогнози с условията в градовете днес.

До 2050 г. Мадрид ще е с климат като Маракеш, Сиатъл – като Сан Франциско, а Ню Йорк – като Вирджиния Бийч, според доклада, пише CNN.

Около 77% от градовете по света ще претърпят драстично изменение на климатичните условия, което показва „глобалния мащаб на тази заплаха за изменението на климата и свързаните с него рискове за човешкото здраве“, предупреждава проучването.

Регионите по северните ширини, включително по-голямата част от Европа, ще се сблъскат с най-драматичните температурни промени – европейските градове се очаква да станат по-топли с 3,5 градуса по Целзий през лятото и с 4,7 градуса по Целзий (8,5 по Фаренхайт) през зимата, твърди проучването.

В Лондон например най-топлия месец ще се повиши с 5,9 градуса, което ще доведе до повишаване на температурата с 2,1 градуса.

Те не биха могли да се разглеждат като значителни промени, но температурите на затопляне биха могли да насърчат разпространението на инфекциозни болести, да застрашат продоволствената сигурност и да доведат до недостиг на вода, казва Алекс Ло, старши преподавател по изменение на климата в университета Виктория в Нова Зеландия.

Опасността е различна в тропическите райони – температурите няма да се повишават много там, но се очаква нивото на валежите да се промени значително. Мокрите сезони ще станат по-влажни, а сухите сезони ще станат по-сухи – увеличавайки опасността от суша и наводнения.

Крайбрежните градове са изложени на риск от наводнения, които биха могли да повредят сградите, да изселят жителите и да застрашат инфраструктурата като градските транспортни системи, казва Ло.

Това ново проучване е поредното предупреждение за климата от учени и политици по целия свят.

Само преди месец доклад на ООН предупреди, че повече от 120 милиона души биха могли да изпаднат в бедност през следващото десетилетие заради изменението на климата.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Президентът Радев е в добра спортна форма, тича 5 км за хора с увреждания

Снимка Калоян Методиен, фейсбук В събота в Южния парк във София се състоя благотворително бягане за хора с увреждания. В инициативата се включиха президентът Румен Радев и Калоян Методиев, който е началник на кабинета. Самият Методиев съобщи за участието им с публикация във Фейсбук, предаде Дарик. Инициативата 5kmrun се провежда …

Новини
Земеделец на 17 години стана хит в социалните мрежи, хората са възхитени

Едно от най-споделяните видеа в социалните мрежи през последните дни е на 17-годишно момче от Сандански. Иван Иванов сам развива своята овощна градина. Той разказва, че никога не се е притеснявал от своите връстници и с гордост говори за хобито си. Иван е твърдо решен да увеличава насажденията, съобщава „Нова …

Новини
Нов антирекорд: 250 евро квадрата за обзаведен апартамент в Слънчев бряг

Цените на ваканционните имоти по българското Черноморие продължават да падат.  Компания за недвижими имоти, работеща с клиенти от Русия и Украйна, предлага апартаменти в Слънчев бряг на цена от 8900 евро, пише „Блиц“. Жилището е с площ 32 кв. м, което означава, че цената на квадрат е 250 евро.   …