До 2050 г. климатът в Лондон ще е като в Барселона

Новини

През 2050 г. климатът в Лондон ще се чувства по-скоро като в Барселона, според ново проучване за изменението на климата.

Ако това звучи като приятно затопляне – помислете отново. Лондон може да бъде изправен пред тежка суша, както Барселона през 2008 г., когато изчерпа питейната вода, а резервоарите почти пресъхнаха.

Стотици други големи градове по света биха могли да се сблъскат със засушавания, наводнения, бури и други климатични катастрофи, съобщава проучването, проведено от лабораторията Crowther на университета ETH в Цюрих.

Някои от тези климатични ефекти все още не са известни или предсказуеми – една пета от градовете, включително Куала Лумпур, Джакарта и Сингапур, са изправени пред толкова крайни условия, каквито сега не съществуват никъде по света, според проучването.

То предвижда бъдещите климатични условия на 520 големи града по света и съчетава тези прогнози с условията в градовете днес.

До 2050 г. Мадрид ще е с климат като Маракеш, Сиатъл – като Сан Франциско, а Ню Йорк – като Вирджиния Бийч, според доклада, пише CNN.

Около 77% от градовете по света ще претърпят драстично изменение на климатичните условия, което показва „глобалния мащаб на тази заплаха за изменението на климата и свързаните с него рискове за човешкото здраве“, предупреждава проучването.

Регионите по северните ширини, включително по-голямата част от Европа, ще се сблъскат с най-драматичните температурни промени – европейските градове се очаква да станат по-топли с 3,5 градуса по Целзий през лятото и с 4,7 градуса по Целзий (8,5 по Фаренхайт) през зимата, твърди проучването.

В Лондон например най-топлия месец ще се повиши с 5,9 градуса, което ще доведе до повишаване на температурата с 2,1 градуса.

Те не биха могли да се разглеждат като значителни промени, но температурите на затопляне биха могли да насърчат разпространението на инфекциозни болести, да застрашат продоволствената сигурност и да доведат до недостиг на вода, казва Алекс Ло, старши преподавател по изменение на климата в университета Виктория в Нова Зеландия.

Опасността е различна в тропическите райони – температурите няма да се повишават много там, но се очаква нивото на валежите да се промени значително. Мокрите сезони ще станат по-влажни, а сухите сезони ще станат по-сухи – увеличавайки опасността от суша и наводнения.

Крайбрежните градове са изложени на риск от наводнения, които биха могли да повредят сградите, да изселят жителите и да застрашат инфраструктурата като градските транспортни системи, казва Ло.

Това ново проучване е поредното предупреждение за климата от учени и политици по целия свят.

Само преди месец доклад на ООН предупреди, че повече от 120 милиона души биха могли да изпаднат в бедност през следващото десетилетие заради изменението на климата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: Повелителят на изборните резултати съвсем очаквано неглижира и маргинализира огромния проблем с изтеклите данни от НАП

Ето какво написа Трифонов в профила си във фейсбук: Ето го, бе – появи се! Днес вездесъщият професор Мишо Константинов дойде на обичайното си работно място в сутрешния блок на bTV и говори за безпрецедентния теч на данни от системата на НАП. Според професора всичколог, изтеклите данни не били от …

Новини
Сбъдна се едно от най-страшните предсказания на Ванга

Трудолюбивите пчели измират, точно както предсказва баба Ванга. В едно от пророчествата си петричката ясновидка предрича масовата гибел на пчелите да започне през 2004 г. Точните думи на Ванга гласят: „Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно“. Световните медии припомнят пророкуванията на пророчицата. …

Новини
Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор. Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на …

Inline
Inline