fbpx

Доходите в България крайно ниско, 44 години ни делят от Европа

реклама

Собственото ни производство не може да задоволи нуждите ни и се налага внасяне отвън

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите членки в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията се оказва, че още 44 години ще са необходими на България, за да достигне средните за Европа темпове на развитие, пише „Флагман“.

Това са част от основните изводи от Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. Института за икономически изследвания при БАН. Данните показват още, че икономическият растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ е 3,1 процента през 2018 г.

Според изследователите, този темп на икономически растеж, означава, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далеч в бъдещето.

„Тези темпове, които постигаме, са крайно недостатъчни“, коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Института. Той прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г. , а евентуално той може да се възстанови през следващата година. България купува стоки основно от Германия, Русия, Китай, Италия и Турция. Тези пет страни формират 42 на сто от вноса в страната.

Причината за тези резултати се крие във факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успява да задоволи нуждите на потребителите и се налага да се внасят такива стоки, пише Днес.

„България се затвърждава като износител предимно на стоки с ниска добавена стойност – основно суровини“, допълни гл. ас. д-р Недялко Несторов. От Института за икономически изследвания при БАН изтъкват в препоръките на доклада си, че важното за българската икономика е да постигне дългосрочен и траен икономически растеж от минимум 5 процента годишно.

Според Института само това би осигурило по-осезаем растеж на доходите и благосъстоянието.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …