Дончев поискал до 20 декември министрите да кажат как съкращават администрациите си

Новини
13

offnews.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев изпратил писма до всички министри, като им поставил задачата до 20 декември да изпратят предложения за съкращения в администрациите им.

„Искам колегите да направят предложенията, защото те познават ситуацията в министерствата си най-добре. Ако те не са максимално амбициозни, ще направя предложения, различни от техните“, обясни Дончев пред БНТ.

Администрацията в момента се състои от 130 000 души, а 10 000 щата са незаети, посочи вицепремиерът и уточни, че се мисли за прехвърляне на служители от едно място на други и за това да не се назначават служители на мястото на пенсионирали се такива.

Той коментира и идеята основното образование да стане задължително.

По думите му в екипа му имало идея дори средното образование да е задължително.

„След десетилетие човек, който не може да чете и пише, ще е извън пазара на труда“, каза Дончев. Според него е важно в училище да се изучава и ролята на институциите.

„Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има. Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност“, коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че за да се реализира идеята, трябва да се направят промени в конституцията и в редица закони.

loading...

Одобрявам тази мярка, защото администрация е неоправдано раздута. Само че, е много важно, как ще го направят. Очудвам се, че се коментира задължителното средно образование. Трябва да има конкурси за всяко работно място и да се спазват критериите за него. Грамотността е първото, но не единствено изискване.

Ще те улесня- нищо няма да направят!Защо ли, защото такова мероприятие се подготва много месеци, правят се разчети- кои са необхадими, кои-не.За 10 дни ще махнат незаетите и ще изхвърлят 20 пенсионера, е това е!

За съжаление това е нивото не само на този необразован пикльо, а и на голям брой подобни на него 13–15годишни драскачи в интернет. Трудна ще е борбата с такива като него. Вината е на всички, но най–много на политиците допуснали да се стигне до тук.

Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Това е точно така. Все пак има механизъм хората да се придържат към законността.За жалост, при КПСС и БКП тази възможност бе пропиляна напълно.

А пък тези дето уж са образовани са препрограмирани и с промити мозъци.Тези са по опасните

И гледам, че последните 30 години институционалната грамотност е на голяма висота. Стигна се и до там, че робството да се смята за мирно съжителство.

Крайно време беше . Трябва администрацията да бъде намалена до 30%.Това са хрантутковци на софрата.Всичко е електронизирано какъв е проблема .Приведствам решението на Томислав Дончев. Побързайте просто мярката е закъсняла.Следва да се обърне голямо внимание на работещите.

Навършили те пенсионна въздраст следва да се освободят !Има млади и надеждни хора ! Сега е момента да се възползвате г-н Дончев !

Преди години, Дянков предложи всички агенции да се разхвърлят по областните градове и беше едно от малкото хубави предложения направини от него, но Борисов пак се огъна под напора на софиянци, това е негов патент.Нима в провинцията няма хора да я вършат тази работа, по- недостойни и по- неграмотни ли са?Ама- не, всичко да е в София, само софиянци да са в администрацията, а другите да им изкарват само заплатите.

Всички пенсионери да бъдат освободени и на тяхно място да бъдат назначени млади , образовани хора. Казвам образовани , защото всички знаем ,че работещи пенсионери в производството няма . Остават след навършване на пенсионна възраст на административна работа връзкарите и политически удобните . Да има национален телефон , на който да бъдат подавани сигнали за неспазване на тази разпоредба.

13 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да се готвят за решителни действия, Водолеите във вихъра на любовта

lamqta.com Овен Пред Вас ще се открият такова невероятно количество възможности, че ако не се възползвате поне от една от тях, по късно много ще съжалявате. Вашите сегашни постъпки ще се отразят на онова, което ще стане утре. Затова подготвяйте бъдещето, заемайки максимално активна позиция. В този момент въплъщаването на …

Новини
Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета

Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардероби, дрешника, направо… Вече не казват, че са направили уйдурма, а аранжиране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в „София Тех парк“, където присъства на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър, пише Дневник. Премиерът очевидно имаше …

Новини
Доц. Иво Инджов: Размяната на есемеси не е самоцелна, ескалира напрежението

„Иван Гешев успя да се позиционира като трети връх на триъгълника преди епидемията от коронавируса да приспи политическия живот. Сега нещата се връщат на мястото си и се наблюдават интензивни престрелки в този триъгълник. Прави впечатление, че на мушката е президентът Румен Радев“. Това коментира пред БНР политологът доц. Иво …