Домакинствата напът да спечелят 100 млн. лв от лихви през 2018 г.

Новини
1

profit.bg

Депозитите на домакинствата отчитат поредна рекордна стойност, а лихвите от спестяванията ни по всяка вероятност ще надхвърлят 100 млн. лв през 2018 г., сочат данни на централната ни банка.

В края на ноември домакинствата вече разполагат с 52.466 млрд. лв на депозит в търговските банки, което е с 4.09 млрд. лв повече спрямо 12 месеца по-рано.

За периода бяха отчетени 11 повишения на спестяванията и само един спад. Понижението бе през първия месец на 2018 г., когато от банките бяха изтеглени със 113 млн. лв. повече от внесеното за периода. Рекордът пък е от декември миналата година, когато влоговете се увеличиха с 1.08 млрд. лв.

Последният месец на годината традиционно е най-силният за трупането на нови средства, като в предходните години бяха отчетени ръстове от над 700 млн. лв. Дали това ще се случи и през декември 2018 г., ще знаем в края на януари.
За 11-те месеца до 30 ноември населението е получило 93.9 млн. лв. от лихви, което означава, че са нужни само 6.1 млн. лв. през декември, за да се премине границата от 100 млн. лв. За пример – през ноември изплатените лихви за депозитите на домакинствата са на стойност 7.5 млн. лв.

Сумата е доста по-малка от предходните години, тъй като и лихвите по депозитите в последните месеци достигнаха рекордно ниски стойности.

За цялата 2017 г. банките изплатиха 183 млн. лв. лихви на домакинствата, а за 2016 г. сумата дори бе още по-висока – 333 млн. лв.

В края на ноември 59.24% от депозитите са в лева, 32.8% са в евро, а останалите 7.96 на сто са в други валути, най-често щатски долари. Именно те са и най-печелившите за изминалата година, тъй като щатската валута поскъпна с 4.5% спрямо еврото за периода.

loading...

Защо ДСК плаща най-ниска лихва на срочните влогове и се чуди какви такси на услугите да измисли ,но все в полза на банката ,не на клиента ?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Безплатно тестване по домовете започват в Гърция

Гърция започва днес тестване по домовете на хора в райони с предполагаем по-висок риск от разпространение на Ковид-19. В действие влизат 500 мобилни екипа от специалисти. Тестването ще бъде безплатно, пише www.bgonair.bg. Правителството финансира с 11 милиона евро Националната организация за обществено здраве, която е изпълнител на програмата. Изборът на …

Новини
С над 250 млн. лв. са задлъжнели туроператорите на своите клиенти

Отменените организирани пътувания са над 200 000 заради разпространението на коронавируса, показва проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА), проведено сред 105 от членовете на организацията в периода 4-6 април. От организацията поясняват, че изследването представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар, пише „Монитор„. На база …

Новини
Прогноза за времето по Цветница и Великден

Все по-топло време ни очаква през следващите дни. Повишение на температурите се очаква над цялата страна. За района на гр. София, ще варират между 13 и 18 градуса, като по-чувствително захлаждане се очаква около 15 април. След това температурите отново тръгват нагоре и по празниците ще бъде топло с незначителни …