Дойче веле: ГЕРБ управлява. ГЕРБ назначава. ГЕРБ разпределя.

Новини
3

 

Дойче веле

Столицата София е не просто най-големият град на България, а център, който засмуква човешки и финансови ресурси. И то – за сметка на останалите райони, които се обезлюдяват, а качеството им на живот драстично спада. В такава страна местните избори са жизнено важни за местния бизнес и по-точно за онези, които зависят от това как кметът и общинският съвет ще разпределят бюджета.

Това са например фирми, които снабдяват с храна и гориво училища и детски градини, наемат транспортни линии, осигуряват вехтия разкош на санирането, извършат ремонти и т.н. Всички те не се бият за големите обществени поръчки като ВиК-проекти, сметосъбиране или поддръжка на пътища, в които печелившите обикновено се определят от “центъра”. Затова и не искат установените местни схеми да се развалят.

На вота за местна власт през 2011 г. ГЕРБ спечели повече от половината от 27-те областни центрове, на следващите вече завзе почти всички – 22, а близо половината от кметовете са на управляващата партия. Ако за БСП голямото предизвикателство сега е дали ще отлепи от дъното, а за ДПС – да запази настоящите си позиции, то за ГЕРБ въпросът е колко още може да добави към досегашната си власт.

Докато всички останали политически сили се мъчат да преминат рубикона на европейските избори, ГЕРБ още от края на миналата година разполага със стратегия, а и с цялата държавна машина, за да удари на местните. Най-голямата опозиционна партия, социалистите, нямат кмет в нито един областен център, а на предишния местен вот изгубиха и Разград, където подкрепеният от ГЕРБ кандидат спечели след дълги години управление на БКП/БСП.

Защо започнаха да валят бухалки по кметове и олигарси?

И докато дилемата кой да води червената листа за евровота ще бъде разрешена в края на тази седмица, прокуратурата разфокусира усилията на “Позитано” 20 с две обвинения срещу кмета на Златица Магдалена Иванова след разследване, започнало преди години. Едното е за длъжностно престъпление, другото – за това, че е наредила плащания по фактури за строително-монтажни работи, без такива да са изпълнени.

Подобно е и обвинението срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи, който е обвинен за длъжностно присвояване на около 2 милиона лева чрез различни фактури. В дълъг период от време, включващ и част от предишния мандат (2014-2017 г)., плащал по тези фактури за извършени строително-монтажни работи, но парите отивали по сметка на физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата-изпълнител. В края на предишния си мандат Рейзи, който е два пъти избиран с листата на ГЕРБ, затвори пътя до Алепу, заявявайки, че там няма да се строи, а в края на това кметуване там вече се строи – между Свети Тома и Шофьорския плаж. Но не заради Алепу или строежите в популярната местност „Германката“ Рейзи е спрян за четвърти мандат. Който и да управлява общината, бетонът ще продължи да се лее законно. ГЕРБ смятат да пробват с друг фаворит.

Всъщност бухалките по кметове приличат повече на разчистване на сметки. Интрига има около темата “трети мандат за кмета на Пловдив Иван Тотев”. Въпросът е в това дали спецпрокуратурата ще извади поправен обвинителен акт срещу него – за злоупотреби при строителството на зоопарка – още преди есента, или ще го държи „на трупчета“. Отсъствието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на Европейската столица на културата в Пловдив бе и поредно потвърждение за враждата между него и Тотев. Иначе годината започна с произнесена присъда срещу друг кмет – на Карлово Емил Кабаиванов, осъден условно от Районния съд на Пловдив на 3 години затвор заради присвоени близо 27 000 лева – платени като заплати на трима души, които в действителност не извършвали дейност. Но присъдата, която бившият лидер на СДС обжалва, включва и забрана да заема кметския пост в продължение на 4 години – каквато, според него, била целта ѝ.

Там явно всичко е „чисто“

С просто око се вижда, че досега липсват удари по някоя от знаковите големи общини, все управлявани от ГЕРБ – например София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора… Значи там всяко евро от оперативните програми на ЕС е изхарчено ефективно, законосъобразно и целесъобразно, проектите не са надценени, фирмите не плащат подкупи и в обществените поръчки няма „смч“ (силно мой човек), което е новият хит в абревиатурите за корупционни поръчки.

И кмет на ДПС не е ударен. Сигурно заради етническия мир.

„Ако вие не си вземете мерки да си почистите къщичките по места, рано или късно това ще избие – дали суджук или друго, ще избие“, предупреди Борисов на Националната предизборна среща на ГЕРБ през януари. Ето че изби. Да се готвят следващите, забравили за санитарния полуден.

Да си дойдем на думата : Мутренско управление . Маде ин ГЕРБ !

Ако спечели представител на друга партия, а не от ГЕРБ, няма да получи субсидии. Затова хората от провинцията гласуват не по съвест, а по интереси

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Биволъ: И Цецка Цачева се сдобила с по-евтин апартамент от фирма „Артекс“

Източник: „Биволъ“ Фирмата „Артекс“, която е продала евтиния апартамент на Цветанов, е продала само две седмици по-късно евтин апартамент и на Цецка Цачева и сестра ѝ на цена от 670 евро на кв.м., съобщи Биволъ . Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко …

Новини
Стимулират варненци с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете

Източник: Moreto.net С цел подобряване състоянието на зелените площи, Община Варна може да финансира малки проекти с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете. Предложението е на кмета Иван Портних, внесено за обществено обсъждане от местния парламент, научи Moreto.net. Градоначалникът предлага да бъде приета нова наредба за финансово …

Новини
2
Лиляна Павлова се върна в НС като депутат

Лиляна Павлова се върна в Народното събрание като депутат от групата на ГЕРБ, след като в края на 2018 г. бе закрито Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а тя бе освободена от поста министър. Депутатите я избраха за член на две парламентарни комисии – по труда, социалната …

Inline
Inline