Доган поддържал енергината стабилност

Новини
1

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ не се е отказала доброволно в полза на ТЕЦ „Варна“ да поддържа т.нар. студен резерв. ТЕЦ-ът, 70% собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, през 2018-а спечели договори за над 27 млн. лв. от търговете за студен резерв.

Отказът на „Марица изток“ 2 бил необходим заради невъзможност на централата едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа студен резерв. Това довело до застрашаване на енергийната система, пише clubz.bg.

Петкова обясни, че квотите на студения резерв се определят от министъра съгласно закона, като тази година те са средно 650 мегавата, а разходите на Енергийния системен оператор за тях за 2018 г. са били 57 млн. лв. Каква ще е цената на студения резерв тази година предстои енергийният регулатор да определи.

ТЕЦ „Варна“ е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електренергийната система. Предишният собственик ЧЕЗ не бил направил никакви инвестиции в сероочистващи инсталации и се наложило да затвори централата.

„В момента ТЕЦ „Варна“ работи и за ток, и за студен резерв“, каза Петкова.

По повод предстоящата сделка за закупуване на активите на ЧЕЗ от „Еврохолд“ Петкова повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че държавата не може да се меси.

loading...

ДОКОГА ЩЕ МУ ВДИГАТЕ Г*ЗА НА ТОЗИ ,ЗА ДА ПРЪДНЕ ПО-ЛЕСНО ! АМА ЧЕ ЛИЗАЧИ !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …