Доган поддържал енергината стабилност

Новини
1

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ не се е отказала доброволно в полза на ТЕЦ „Варна“ да поддържа т.нар. студен резерв. ТЕЦ-ът, 70% собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, през 2018-а спечели договори за над 27 млн. лв. от търговете за студен резерв.

Отказът на „Марица изток“ 2 бил необходим заради невъзможност на централата едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа студен резерв. Това довело до застрашаване на енергийната система, пише clubz.bg.

Петкова обясни, че квотите на студения резерв се определят от министъра съгласно закона, като тази година те са средно 650 мегавата, а разходите на Енергийния системен оператор за тях за 2018 г. са били 57 млн. лв. Каква ще е цената на студения резерв тази година предстои енергийният регулатор да определи.

ТЕЦ „Варна“ е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електренергийната система. Предишният собственик ЧЕЗ не бил направил никакви инвестиции в сероочистващи инсталации и се наложило да затвори централата.

„В момента ТЕЦ „Варна“ работи и за ток, и за студен резерв“, каза Петкова.

По повод предстоящата сделка за закупуване на активите на ЧЕЗ от „Еврохолд“ Петкова повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че държавата не може да се меси.

loading...

ДОКОГА ЩЕ МУ ВДИГАТЕ Г*ЗА НА ТОЗИ ,ЗА ДА ПРЪДНЕ ПО-ЛЕСНО ! АМА ЧЕ ЛИЗАЧИ !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Доц. Калинов: Величествен таен подземен тунел пресича цяла България

Мистерията около тунелите под територията на славната ни държава са вълнували поколения историци, геолози и любители на мистичните науки. Ето какво е мнението на доц. Ангел Калинов, ръководил десетки години катедрата по генетика към ВСИ – Пловдив: „Величествен таен подземен тунел пресича цяла България“ След пенсионирането си се е отдал …

Новини
Мика Зайкова: НАП подари на крадци 20 милиарда лева

Интервю на Диана Йонкова, frognews.bg Ако трябва с едно изречение да характеризирам бюджета за 2020 г., бих казала: дежавю в по-лош вариант. В него има от всичко по малко, но всъщност нещата се влошават. НАП „отписа“ 20 милиарда лева като несъбираеми. Подарихме тези пари на крадци. Не можахме да освободим …

Новини
Радев: Имаме нужда от образовани хора, те трудно се поддават на новини за небивал икономически напред

Ние имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на неистини и на популистки внушения, образованият човек е брониран от ежедневните бомбардировки с новини за небивал икономически и социален напредък. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на церемонията по връчване на четиринадесетите годишни награди …