Добивите на мед в България спадат на места с 50 %, пчеларите поставят искания пред държавата

Новини

Българските пчелари са поредната група в обществото ни, която ще излезе на улицата, за да изрази максимално шумно своите проблеми и искания. Едно от исканията на протеста на пчеларите е да бъдат подпомагани по схемата de minimis, коментира Михаил Михайловпредседател на Обединен български пчеларски съюз в предаване на Блумбърг ТВ България.

Периодично или ежегодно правим протест поради проблемите в сектор пчеларство, споменава Михаил Михайлов. „Така ще бъде и тази година на 10 декември в София от 13:00-15:00 ч. пред служебния вход на Министерството на земеделието, храните и горите. Протестът е заради 5 проблема, които искаме да разрешим“, подчертава той.

„Някои от исканията в протестната декларация, приета във Варна, са свързани с финансиране на пчеларите по схемата за държавно подпомагане de minimis, тъй като има основание за това. То е заради неблагоприятната година, особено през пролетните месеци. Изкупните цени на пчелния мед са ниски, като паднаха до нивото от 2003. Подадени са 4 докладни записки до Министерството на земеделието, храните и горите. Имаме решение на двама заместник-министри от миналогодишния протест, които обещаха пчеларите ежегодно да бъдем подпомагани по схемата de minimis. Целим пчеларството да се оформи като приоритет“, уточнява председателят на Обединен пчеларски съюз.

Тази година добивите са по-ниски в области като Ямбол, Кюстендил, Благоевград, пояснява Михаил Михайлов. Добивите на различните места са различни, но като цяло те са по-ниски спрямо миналата година, на места до 50%, става ясно още от думите му.

„Арендатори и ползватели на земеделски земи третират технически култури и площи с оглед на получаване на добри добиви, но наред с това те отравят цели пчелни семейства дори. Заради това искаме създаване на акредитирана лаборатория в България за изследване и анализ на отровени пчели. С получаване на анализни протоколи ще защитим правата си пред съда. Смятаме, че 50 или 60 евро на пчелно семейството ще компенсират средствата и труда при отглеждането им“, добави той.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …