fbpx

„Дневник“: Борисов пое кампанията на ГЕРБ за евроизборите

Автори Здравка Андонова, Георги А. Ангелов, снимка Булфото

Въпреки заканите на БСП да извади нови скандални данни за злоупотреби на ГЕРБ в средата на кампанията за евроизборите на 26 май партиите по-скоро избягват остри сблъсъци помежду си. След Великденските празници кампанията набира скорост, включително и със започналите телевизионни дебати, но основните играчи засега предпочитат да тичат всеки в своята писта, пише „Дневник“.

По-малко от месец преди изборите социологическата агенция „Алфа рисърч“ прогнозира четири формации да прескочат прага за излъчване на евродепутат – 5.88% от действителните гласове. Това са БСП, която вече има преднина – макар и минимална, пред ГЕРБ, следвани от ДПС и ВМРО, а „Демократична България“ е следващата формация, която е най-близо до прескачане на изборната бариера. Социолозите очакват падаща избирателна активност.

Борисов пое кампанията на ГЕРБ

В последните десетина дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видимо пое кампанията на партията си на централно ниво в свои ръце. След известното затишие в предишния месец той рязко увеличи публичните и медийните си изяви. Посещението на папата, чийто формален домакин беше, го държеше неизменно в обсега на телевизионните камери. Борисов участваше в много от събитията по време на визитата и охотно разказваше пред журналистите впечатления от папа Франциск. Не пропусна обаче и възможността за политически коментари, като за пет дни – от петък до сряда вечерта, даде две телевизионни интервюта в централни телевизии.

Лидерът на ГЕРБ и премиер остава верен и на традицията си в почивните дни около официални празници да обикаля из страната. Този път за седмица мина през Раковски, Пловдив, Ямбол и Долна Митрополия. Обиколките съвпаднаха и с активно разпределяне на допълнителни пари от държавния бюджет за различни сфери. На заседанието си в единствения работен ден между великденските празници и почивния 1 май правителството за 11 минути отпусна общо 47 млн. лв. за проекти в областта на здравеопазването и образованието. Други 20 млн. лв. ще отидат за дострояването на започнатата преди 40 години болница в Ямбол, а още 20 млн. лв – за нови училищни автобуси. Бонус парите за здравеопазване идват на фона на протести на лекари и медицински работници в различни градове от началото на годината насам.

БСП реагираха с жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) и медийния регулатор (СЕМ) за използване на държавен ресурс по време на предизборната кампания и поискаха Борисов да излезе в отпуск. В четвъртък и президентът Румен Радев заяви, че не трябва да се води кампания с държавни пари. Премиерът даде да се разбере, че няма никакво намерение за отпуска и иронизира социалистите: „И ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват. Да, имаме много добри човешки отношения с него – дето се вика на малко име ме знае – но да ми влезе в кампанията, да дойде да ме подкрепя три дена, ми се вижда прекалено дори за техните представи“ (Би Ти Ви, 8 май – бел. ред)

 

Че кампанията се е прехвърлила на раменете на Борисов, ясно личи и от активността на пресслужбата на ГЕРБ – съобщенията за участията на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в събития из страната, които в началото на април наброяваха по няколко дневно, в последните три седмици секнаха. Случайно или не затишието съвпада с изявлението на Борисов от 2 май, че партийното бъдеще на Цветанов ще зависи от резултата на изборите. Според източници на „Дневник“ лидерът на ГЕРБ координира до някаква степен кампанията си и с коалиционните си партньори от „Обединените патриоти“, или поне с ВМРО.

Още по темата четете ТУК

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

error: Content is protected !!