Диетолози изброиха храните, които не трябва да се консумират студени

Новини

Кратка почивка за обяд или липсата на време за лека закуска ни принуждават да пропуснем такава важна хранителна стъпка като затопляне на храната. Да, някои ястия, дори и в скъпи ресторанти, са специално поднесени студени, но има и такива храни, които ако се консумират студени са вредни за тялото, пише Zdrave.to.

Ако мислите, че загряването на храната е загуба на време, и ви се струва, че студеният котлетът от хладилника е също вкусен, а микровълновата фурна убива вкусът на храната, тогава вие грешите. Ако не вярвате – посъветвайте се с лекарите. Според експерти, студените храни забавят процеса на метаболизма в тялото и може дори да доведат до затлъстяване.

В този ред на мисли какво точно не трябва да се консумира студено?.

Ястия с месо

Много хора правят грешката да ядат ястия, приготвени от месо, след като са се охладили. Специалистите в областта на храненето и диетологията подчертават, че студените месни ястия забавят и възпрепятстват нормалното храносмилане.

Факт е, че месото само по себе си е много трудно за преработване. А студено ястие, пълно с животински протеини и мазнини, не може изобщо да се смели в стомаха и да отиде направо в червата. Задачата на тънките черва е да разградят въглехидратите от получените продукти, но няма да може да направят това, тъй като „бактериите, които пречат на нормалното функциониране, влизат в тънките черва от студената протеинова храна“, отбелязва експертът Гулнара Тарханова.

Студена вода

Следващият продукт, който лекарят посочва е студена вода. Според Тарханова, студената вода, напитки или алкохол, създават някакъв вид желе в стомаха. Особено ако храната, която ядете, съдържа мазнини.

Студената вода или течности създават среда в тялото и температура, при която всички мазнини замръзват. И това отново възпрепятства естествения процес на храносмилане. Струва си да припомним, че експертите обикновено настояват, че е вредно да се пие по време на ядене. По-добре е да изчакате един час след хранене и едва след това да консумирате течности.

Мазни ястия

Този раздел логично продължава предишния. Ще бъде отново за студените мазнини. Само че сега се фокусираме върху температурата на цялото ястие, което ще ядете. Диетолозите настояват, че тялото трябва винаги да има почивен ден от тежки мазни храни.

Все пак, ако не искате да откажете такава храна, то поне винаги се придържайте към правилото за подгряване на мастни храни. По този начин вие поне ще облекчите работата на стомаха и след хранене няма да имате силно усещане за тежест.

Супи

В менюто на повечето ресторанти и кафенета има ястия, които се сервират специално охладени. Те включват леки летни зеленчукови супи. Но в традиционната домашно приготвена храна “първите” ястия имат висок процент мазнини – месо, мазна риба или олио. Колкото по-мазна е дадена супа, толкова по-опасно е да се яде студена.

Запомнете този списък от продукти и се опитайте да отделите достатъчно време за хранене. В края на краищата е важно не само как се готви и топли храната, но и да е вкусна. А бързината не винаги е правилното нещо!

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …