fbpx

Джулиан Асандж иска гаранции от британското правосъдие, че няма да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., е готов да се предаде на британското правосъдие, ако получи гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи негов адвокат, цитиран от Франс прес.

През май 2017 г. Швеция прекрати делото си срещу Асандж за изнасилване и сексуално нападение, но британското правосъдие отказва да отмени издадената срещу него заповед за задържане с аргумента, че през 2012 г. Асандж не е спазил условията на освобождаването си под гаранция.

„Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца“ затвор за неспазването на тези условия, обясни адвокатът му Карлос Поведа по еквадорската телевизия Екуавиза, пише novini.bg.

„Искането на защитата му обаче е да получи нужното уверение, че след тази присъда той няма да бъде екстрадиран в САЩ. Това е изключително важно условие“, добави адвокатът.
47-годишният Асандж се опасява, че ако излезе от еквадорското посолство, ще бъде арестуван, а след това екстрадиран и съден в САЩ за публикуването от Уикилийкс през 2010 г. на множество поверителни американски дипломатически и военни документи.

В четвъртък генералният прокурор на Еквадор Иниго Салвадор заяви, че Кито е получил гаранции от Лондон, че Асандж няма да бъде предаден на трета страна, ако напусне еквадорското посолство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!