Десислава Радева с амбициозна идея: Прави национално състезание по български език

Новини
5

Състезанието по български език „Пазим езика си“, което е организирано с активното участие на Десислава Радева, съпругата на българския президент Румен Радев , тази година става национално. Първото издание на състезанието беше през миналата година и събуди голям интерес от страна на ученици, учители и родители.
През тази година всички ученици от страната в V и VI клас ще могат да се съревновават помежду си, като покажат колко добре владеят българския език.
„Стремежът ни е чрез „Пазим езика си“ да ангажираме учениците малко по-нестандартно да подобряват своите правописни и граматически познания. И да събудим у тях любовта към родния език, както и желанието да стават все по-добри в използването му. Състезанието е за всички, не само за отличници“, заяви Десислава Радева в качеството си на председател на управителния съвет на гражданско сдружение „Живата вода на България“, което е организатор на езиковата надпревара.
Участниците в „Пазим езика си“ тази година ще са разделени в две възрастови групи – V клас и VI клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга – на 20 април и 11 май. Крайният срок за записване в училищата по места е 13 април.
В първия кръг децата от V клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Ще им бъде поставена и задача за проверяване на познанията за синоними.
Учениците от VI също ще работят върху диктовка и въпроси за функционална грамотност. Освен това ще трябва да покажат познаване на богатството на българския език като „преведат“ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.
За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, показали най-добри резултати. Финалният кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски. Проверката се извършва на място от петчленно жури, начело с проф. Владимир Атанасов, представител на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Предвиден е награден фонд.

Браво на г-жа Радева отдавна трябваше да се направи нещо в тази посока; защото неграмотността сред младите е ужасяваща.

Д – ДОСТОЙНО ЕСТ. ПОЗДРАВИ! ПОСЛЕ ПУСНЕТЕ ТЕСТОВЕТЕ ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА, ЗА ДА ВИДИМ КАКВО Е БИЛО НАСТРОЕНИЕТО И КАК СА СЕ СПРАВИЛИ УЧАСТНИЦИТЕ СЪЩО. НЕКА И НИЕ НАУЧИМ РЕЗУЛТАТИТЕ. А ЗАЩО НЕ И ДА СЕ НАУЧАТ И ДРУГИ МАЛКИ БЪЛГАРЧЕТА И ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАКТО ВЪВ ВАЗОВОТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ – С ЛЮБОВ И ИНТЕРЕС КЪМ СОБСТВЕНАТА СИ КУЛТУРА И ЕЗИК.
(

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Биволъ: И Цецка Цачева се сдобила с по-евтин апартамент от фирма „Артекс“

Източник: „Биволъ“ Фирмата „Артекс“, която е продала евтиния апартамент на Цветанов, е продала само две седмици по-късно евтин апартамент и на Цецка Цачева и сестра ѝ на цена от 670 евро на кв.м., съобщи Биволъ . Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко …

Новини
Стимулират варненци с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете

Източник: Moreto.net С цел подобряване състоянието на зелените площи, Община Варна може да финансира малки проекти с до 5000 лв. за изграждане на градинки пред блоковете. Предложението е на кмета Иван Портних, внесено за обществено обсъждане от местния парламент, научи Moreto.net. Градоначалникът предлага да бъде приета нова наредба за финансово …

Новини
2
Лиляна Павлова се върна в НС като депутат

Лиляна Павлова се върна в Народното събрание като депутат от групата на ГЕРБ, след като в края на 2018 г. бе закрито Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, а тя бе освободена от поста министър. Депутатите я избраха за член на две парламентарни комисии – по труда, социалната …

Inline
Inline