Десислава Радева с амбициозна идея: Прави национално състезание по български език

Новини
5

Състезанието по български език „Пазим езика си“, което е организирано с активното участие на Десислава Радева, съпругата на българския президент Румен Радев , тази година става национално. Първото издание на състезанието беше през миналата година и събуди голям интерес от страна на ученици, учители и родители.
През тази година всички ученици от страната в V и VI клас ще могат да се съревновават помежду си, като покажат колко добре владеят българския език.
„Стремежът ни е чрез „Пазим езика си“ да ангажираме учениците малко по-нестандартно да подобряват своите правописни и граматически познания. И да събудим у тях любовта към родния език, както и желанието да стават все по-добри в използването му. Състезанието е за всички, не само за отличници“, заяви Десислава Радева в качеството си на председател на управителния съвет на гражданско сдружение „Живата вода на България“, което е организатор на езиковата надпревара.
Участниците в „Пазим езика си“ тази година ще са разделени в две възрастови групи – V клас и VI клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга – на 20 април и 11 май. Крайният срок за записване в училищата по места е 13 април.
В първия кръг децата от V клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Ще им бъде поставена и задача за проверяване на познанията за синоними.
Учениците от VI също ще работят върху диктовка и въпроси за функционална грамотност. Освен това ще трябва да покажат познаване на богатството на българския език като „преведат“ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.
За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, показали най-добри резултати. Финалният кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски. Проверката се извършва на място от петчленно жури, начело с проф. Владимир Атанасов, представител на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Предвиден е награден фонд.

Браво на г-жа Радева отдавна трябваше да се направи нещо в тази посока; защото неграмотността сред младите е ужасяваща.

Д – ДОСТОЙНО ЕСТ. ПОЗДРАВИ! ПОСЛЕ ПУСНЕТЕ ТЕСТОВЕТЕ ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА, ЗА ДА ВИДИМ КАКВО Е БИЛО НАСТРОЕНИЕТО И КАК СА СЕ СПРАВИЛИ УЧАСТНИЦИТЕ СЪЩО. НЕКА И НИЕ НАУЧИМ РЕЗУЛТАТИТЕ. А ЗАЩО НЕ И ДА СЕ НАУЧАТ И ДРУГИ МАЛКИ БЪЛГАРЧЕТА И ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАКТО ВЪВ ВАЗОВОТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ – С ЛЮБОВ И ИНТЕРЕС КЪМ СОБСТВЕНАТА СИ КУЛТУРА И ЕЗИК.
(

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline