Депутатите решиха – ако откажеш да те преброят, 160 лева глоба

Новини
7

Глоба от 160 лева ще бъде налагана на всеки български гражданин, който не се включи в следващото национално преброяване. Това е записано в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, който беше приет единодушно от Народното събрание на второ четене.

Глобата ще се налага както за отказ да се дадат персонални данни, така и за отказ да се дадат съответните данни за дадено жилище или жилищна сграда. Министрите обсъждат следващото преброяване на населението
Отделно има и други видове глоби. От 500 до 1000 лева е глобата за контрольор или преброител, който не изпълнява задълженията си по закона. А от 2000 до 6000 лева е глобата за злоупотреба с данни от преброяването, освен ако не става въпрос за престъпление, в който случай наказанието ще е Наказателния кодекс.
Какво представлява законът
Иначе в преброяването ще влизат българските граждани, които живеят обичайно в България, гражданите на ЕС и членовете на семействата им, които живеят обичайно в България, чужденците, получили разрешение да пребивават на територията на България, бежанците с легален статут и хората с открита процедура за получаване на бежански статут, лицата без гражданство, както и българските граждани, които обичайно живеят в чужбина.
Ще се събират следните данни – три имена, ЕГН, личен номер на чужденец, дата на раждане, пол, връзки между членовете на домакинството и семейството, постоянен адрес и настоящ адрес, гражданство, статут, държава и място на раждане, семейно положение, брой живородени деца, степен на завършено образование, грамотност, етническа група, вероизповедание, майчин език, трудов статус, професия, име на предприятието, за което работи или на което е собственик, местоположение на работата или учебното заведение, в което учиш, вид на транспорта, използван за пътуване до работа или учебното заведение, вътрешна и външна миграция на лицата, степен на увреждане (ако има). НСИ стартира подготовката за Преброяване 2021 г. НСИ стартира подготовката за Преброяване 2021 г.
Отделно е оценката на жилищния фонд, като „единици на наблюдение са жилищни сгради, включително тези, които към момента на преброяването не се използват за живеене и сградите със смесено предназначение“ както и отделните жилища. Данните, които се събират, са адрес на сградата, географски координати на входовете на сградата, вид на сградата, местоположение на сградата, година на построяване, тип на строителната конструкция, брой на етажите, наличие на асансьор, брой на жилищата в сградата, наличие на други обекти в сградата, които се ползват за нежилищни цели, достъпност на сградата.
За жилищата ще се отчита вида им, статут на владеене, тип собственост, обща застроена площ, брой на помещенията в жилището, кухня и спомагателни помещения, енергийна осигуреност, водоснабдяване и канализация, санитарни помещения, енергийна ефективност, материална осигуреност и услуги.
Преброяването ще се проведе от 22 януари до 15 февруари, 2021 година. Всички събрани данни се ползват само за статистически цели.

първо раздайте по 160 кинта из махлата, някой и по два-три пъти може да преброите. Насила хубост не става , насранковци.

Никой не може да ме принуди да се преброявам ,ясно ? Да желателно е ,но не и задължително ! Така че обмислете си санкцията дали да я има ,за да не ви съдят пак в Страсбург ! Защото ни писна да ви плащаме сметките заради безумните ви решения и присъди !

А Горанов за кое жилище ще даде сведения? За това, в което живее или в онова земетръсното?!а

И откъде по-точно ще вземат 160 лева.Хората и съдрани гащи нямат вече. Освен ако не им ги преброят и тях.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline