fbpx

Да се родиш на 29 февруари

www.webcafe.bg

„Абе, ти след колко години ще имаш рожден ден?“

Това е само една от многото вариации на не особено изтънчените и дълбокомислени шеги, с които трябва да се справят хората, родени на 29 февруари.

Да си роден във високосна година и то точно на тази дата е както благословия, така и проклятие. От една страна, в невисокосни години, каквато е 2019-а, трябва да празнуваш рождения си ден на друга дата – или на 28 февруари, или на 1 март. В България това е въпрос на личен избор, но в някои държави по света е разпоредено със закон.

Освен проблема със самите рождени дни, цял живот трябва да слушаш шегите и закачките на приятели, колеги, роднини и пр. по темата.

От друга страна обаче този рожден ден е нещо уникално. Най-простичката използвана сметка показва, че шансът да се родиш в такъв ден е 1 към 1461 (т.е. сборът от дните в три години и една високосна). Но това е по-скоро неточно, защото има и други фактори, които определят в кои периоди се раждат повече деца.

Все пак от тази гледна точка родените на 29 февруари са си късметлии. А в списъка попадат и няколко популярни личности:

Джоко Росич

Българският актьор от смесен произход има един от най-емблематичните гласове в киното. Участвал е във филми като ‘“Осмият“, „Езоп“, „На всеки километър“, „Време разделно“ и още десетки други. Актьорът е роден на 29 февруари 1932 г., но умишлено е записано, че това е станало на 28-и.

Напусна този свят през 2014-а, седмица преди да навърши 82.

Ja Rule

Чували сте поне една песен от него, дори да не сте фенове на рапа. Ja Rule, чието истинско име е Джефри Аткинс, е от квартала на Ню Йорк Куинс. Става по-популярен в началото на новия век като за това помагат и общите му проекти с изпълнители като Дженифър Лопез и Ашанти.

През последните години се сблъска със сериозни проблеми заради проваления фестивал Fyre Festival (виж карето).

Христо Чешмеджиев

Много е възможно името да ви звучи познато, защото сте го чували докато вървят финалните надписи на чужди филми и сериали, излъчвани по българските телевизии. Актьорът от вече две десетилетия се занимава с озвучаване. С гласа си е трансформирал за българските зрители роли на някои от най-големите имена на Холивуд – от Том Круз, през Уил Смит до Хю Джакмън. Роден е през 1968 г.

Марк Фостър (Foster The People)

Още един музикант, този път от американската инди-поп банда Foster The People. Фостър е не само вокалист на бандата, но в свири и на пиано, синтезатор и китара в нея. Роден е през 1984-а. През 2010-а успехът застига него и колегите му в бандата заради хита „Pumped Up Kicks“, който им осигурява договор със звукозаписна компания. Продължават да творят и до днес, макар така и да не успяха да повторят този си хит.

Джоакино Росини

На тази дата изглежда на бял свят се появяват хора с музикален талант и доказателство за това може да се намери и преди няколко века. На 29 февруари 1792 г. е роден и италианският композитор Росини. Той е автор на повече от 30 опери, между които „Севилският бръснар“ и „Пепеляшка“.

Денис Фарина

Ето и един американски актьор, който със сигурност би намерил място в евентуално продължение на галерията ни с хора, чиито лица сте виждали, но не знаете имената им. Фарина е от онези актьори, които редовно получават ролята на гангстери. Сред по-популярните му подобни роли са тези в „Игра на пари“ (Get Shorty) и „Гепи“.

Възможно е да сте го гледали и като детектив Джо Фонтана в сериала „Закон и ред“. Актьорът е роден през 1944 г. и умира на 69-годишна възраст през 2013-а.

Супермен

Не, не актьорът Хенри Кавил, а самият супергерой. Малко абсурдно е, но вероятно най-популярната личност в световен мащаб, свързана с датата 29 февруари, всъщност е измислен персонаж.

През годините различни автори са използвали различни рождени дати за извънземния Кал-Ел, познат на Земята под псевдонима „Кларк Кент“ и като Супермен, но най-често споменаваната дата (още от 60-те години) е именно 29 февруари. Според някои това редакторско решение отново е плод на шегата „рожден ден веднъж на четири години“, за да се обясни защо десетилетия наред Супермен не остарява.

И тъй като по-рано стана е станало въпрос за случайности – историята помни поне един случай на човек, който е роден на 29 февруари, а години по-късно е починал на същата дата.

Става дума за сър Джеймс Милн Уилсън. Роденият в Шотландия политик става премиер на остров Тасмания през 1869 г. Най-забележителното нещо, свързано с Уилсън, обаче трудно може да бъде наречено негово лично постижение – той е роден на 29 февруари 1812 г. и умира на 29 февруари 1880 г. Това се казва точност…

Следващата високосна година е 2020-а и тя може да ни донесе нова талантлива и популярна личност, родена на тази специална дата.

А дотогава на всички, родени на 29 февруари – честит рожден ден! Независимо кога го празнувате.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!