fbpx

Да платиш 30 евро за такси и да получиш касова бележка за пица, кола и ракия

Нова тв

На това се натъкна екип на NOVA след сигнали за нарушения от таксиметрови шофьори

Да платиш 30 евро за такси и да получиш касова бележка за пица, кола и ракия. На това се натъкна наш екип след сигнали за нарушения от таксиметрови шофьори. По данни на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ тази година нарушенията на таксиметровите шофьори са скочили двойно в сравнение с миналата. Вече са наложени санкции  за над 150 000 лв. Лесно ли можем да станем жертва на измама, качвайки се на такси. По следите на нарушителите тръгнаха Кристиян Попов и Василена Гръбчева.

От началото на година агенцията, съвместно с МВР и „Икономическа полиция“ са извършени специализирани проверки на Летище София. Констатирани са над 3600 нарушения и са съставени актове на стойност над 75 000 лв.

„Няма лимит на нарушенията, но има нарушения, които предвиждат отнемането на разрешителното на лекия таксиметров автомобил, включително ако няма съответните документи, самият автомобил се спира от движение за 6 месеца. При повторно за 1 година”, обясни Дамян Войновски от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.

Ако обаче таксиметровия шофьор запази своето разрешително, то той може да продължи да практикува, използвайки друг автомобил.

По данни на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”  нарушенията до средата на 2018 г. са 530 и са наложени глоби за над 150 000 лв., с което се отчита увеличение в сравнение с 2017 г.

По закон всеки таксиметров шофьор трябва да разполага с документи за него и за автомобила, че може да извършва тази дейност. При липса на някой от тези документи или установяване на нелоялна търговска практика, глобата може да достигне до 50 000 лв. За нарушители следят както изпълнителна агенция „Държавна администрация”, така и Комисия за защита на потребителите. А съветът на контролните органи е винаги да избираме лицензирани фирми и автомобили и да следим за спазване на регламента.

На Автогара София ми се наложи да взема такси до най-близкото обменно бюро.Служител от охраната ми показа пиацата и тръгна с мен.Казах му че сама мога да се справя, не е пороблем, но той упорито ме следваше, допуснах от учтивост и ме заведе при едно от многото таксита на стоянката. Курсът до бюрото беше кратък.Не виждах брояча за отчитане и попитах таксиметровия шофьор къде е. Посочи ми го някъде долу до краката си и че дължа 40лв. Гледах го изумено, беше ранна утрин, нямаше жива душа наоколо, но добих смелост и казах, че такава сума ще му платя само с полиция, на което ми отговори троснато и заповеднически „Айде плащай по бързо че бързам“ Разбрах че ме прави на глупак, идиот, невежа и какво ли не. Дори при завишената им тарифа от гарите, по това време 1.30, 40лв които искаше, беше за разстояние дори повече от София-Перник и не можех да ги платя за разстояние от Автогарата до най-близкото чейнч бюро, но шофьора упорито ги искаше.Изведнъж се сетих за служителя от охраната, който ме заведе при неговата кола.Казах му, че директно се връщам на Автогарата и приятеля му /така предположих/, с когото правят „далавери“, смятайки провинционални глупаци всеки озовал се там, ще изчезне за 5 Мин. от повереното му работно место, след което омекна и ме пита „Е колко“ Не си спомням колко му дадох, но оттогава съм с предубеждение към цялото това съсловие, а има съвестни таксиметрови шофьори и жалко, че някои съсипват авторитета на тази служба. Наистина трябва сериозни наказания.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!