fbpx

Да избереш България? Инженер разкри разликата между нашите работници и тези в Китай

К.К. (философ)

Историята, която ще ви разкажа, е съвсем реална. Не споменавам нарочно имена на хора, места и продукти, защото някой може да се разпознае и да се засегне. А честно казано – има защо! Ето за какво става въпрос:

Български инженер с усет на бизнесмен и интересни идеи, успява да разработи технически продукт, който може да донесе печалба, защото потенциалният пазар за него е… цял свят! И понеже е родолюбец, човекът решава да инвестира в България, да създаде работни места, при това в така оскъдното ни напоследък родно производство. Горд със себе си, инженерът създава модерна поточна линия, от която изделието да тръгне по света и освен да носи печалба, да докаже, че има смисъл от призива „Изберете българското!“

Няколко дни по-късно той отишъл да види как тече работата. Влизайки в цеха, той видял следното – поточната линия е спряна, всички работници са се събрали и нещо обсъждат, или по-точно спорят. Всеки казва на другия: „Остави, не разбираш, това не се прави така, аз го знам как става…“ и т.н. Оказало се, че никой не спазва иначе ясните инструкции как трябва да върви производството, та по тази причина работата стигнала до задънена улица.

Инженерът се видял в чудо и бързо му станало ясно, че ако иска да спази договорените с клиентите срокове, трябва да търси алтернативно решение. Разровил се за оферти, намерил – едва ли някой ще се изненада – изгоден вариант в Китай.

Изпратил цялата документация, но тъй като бил притиснал от времето, допуснал грешка. Установил това след няколко дни и веднага се свързал със завода в Китай. От там му отговорили, че партидата вече е произведена – за съжаление, с грешката.

И макар че и в двата случая резултатът не бил този, на който се надявал, нашият инженер твърдо застанал зад идеята за производство в Китай. Защото на работниците там, каквото им поръчаш, това правят. Без да философстват, без да се правят на по-умни и знаещи, отколкото са… Просто работят!

ЕЕЕ ДА АМА ТУКА ВСИЧКИ СА ПРОФЕСОРИ И РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО,ЗАТОВА СТРУГАР ГО ПРАВАТ ЗАМ. МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО,УЧИТЕЛКА СТАВА ЗАМ.МИНИСТЕР НА ТРА НСПОРТА,ДЪРВОДЕЛЕЦ СТАВА МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ДР.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!