fbpx

Дали българско гражданство на над 1400 македонци от началото на годината

Пресцентър Президентство

От началото на годината досега 2098 души са получили българско гражданство по произход, съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова днес. Тя уточни, че от тях най-много са от Република Македония – 1402 души.

За миналата година 1436 души са получили българско гражданство по произход.

външна реклама

Най-много хора са получили българско гражданство именно на базата на документи за български произход, при другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова.

Тя уточни, че не става дума за утежняване на режима, но няма как да се приемат за достоверни молби на кандидати за българско гражданство, които нямат никакъв документ за произход, и дори нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв начин удостоверява тяхната българска принадлежност. Търговия с гражданство не може да има, категорична беше Илияна Йотова.

Тя участва в международната конференция „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“ в София.

Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, коментира вицепрезидентът. Тя припомни, че едно от условията за членството в ЕС е спазването на правата на човека и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат много полезни, смята Йотова, пише novini.bg.

Тя посочи, че има много слаба политика по отношение на лекторатите по български език там, където имаме исторически диаспори. Имаме нужда от национална политика за нашите общности зад граница, каза Илияна Йотова.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Дали ако тидете пред хотел РИЛА и поразпитате на ляво и дясно какво ли ще чуете. Два пъти седмично пристигот ДВА черни микробуса пълни с пътници . Сутрин се събират пари и документи се дават отзад в президенството за обработване“. След обяд става връчването!

Абсолютно естествено е,молбите там се подавт.Бат ББ не може да огрее на всякъде.

Бат ББ не дава националност! Това е приоритет на Президента! А тези хора имат пълно право да се наричат българи!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Майка остави телефона си да си играе едногодишния й син и стана голяма беля

Кадри: NBC New York Родители разказаха как едногодишното им дете напазарувало от телефона и похарчило близо £1500 за мебели за семейния дом. Майката на момченцето Мадху Кумар от Ню Джърси, САЩ разказа как синът й е закупил мебели от Walmart и е разбрала, чак когато стоките пристигнали пред вратата, съобщава …

Незабавни статии
Ето как хората запълват сами дупките по улиците в Източна Украйна

Снимки Регионален Днепър Ако си мислите, че България е бедна страна трябва да отидете до повечето от бившите страни от СССР. В Украйна брутния вътрешен продукт на глава от населението е около 3 пъти по-нисък от този на българите, а това може да се види и от състоянието на улиците. …

Незабавни статии
Спасители изтърваха ранен човек, докато го спасяват

Кадри видео Киевската спасителна служба Акция за спасяване на ранен човек едва не завърши с фатален край. Спасителите от „Киевската спасителна служба“ изпуснаха ранен мъж, докато го сваляха от покрива на гаража. Пострадалият се опитал да настигне крадци, обрали дома му, наранил крака си при скачане върху гаража. външна реклама …