fbpx

Гърция връчи нота на Германия, иска 320 млрд. евро репарации

Гръцкият посланик в Берлин депозира в германското Външо министерство нота, в която гръцкото правителство призовава немската страна да започне преговори за решаване на въпроса с изплащането на военни репарации и компенсации за нанесени щети от Първата и Втората световна война. Дипломатическата акция е предприета в изпълнение на решение на гръцкия парламент от 17 април, се казва в официално съобщение на гръцкото Външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Гръцките претенции

Гръцкият парламент прие резолюция, с която възложи на правителството да поиска от Германия изплащането на военни репарации в размер на 309,5 млрд. евро за понесени щети от Втората световна войно и 9,2 млрд. евро за щети от Първата световна. Освен това, Гърция оценява компенсациите за гибел и трайни увреждания на хора в тези периоди на 107,2 млрд. евро. Правителството трябва да изиска и връщането на откраднати археологически ценности и реликви.

Според доклад на парламентарната комисия, въз основа на която е приета резолюцията, по време на Втората световна война Гърция е загубила 558 хиляди души, а 880 хиляди са станали инвалиди. 19,7% от населението на страната, което през 1939 г. е било 7,335 милиона души, са станали жертви на войната.

В резолюцията се посочва също, че гръцката държава никога и по никакъв начин не се е отказвала от своите претенции, въпросът за отписване на претенциите на гръцката държава никога не е бил повдигат и не може да бъде повдигнат.

Позицията на Германия

Германия отхвърля всички искания на Атина. Германските власти твърдят, че тяхната страна вече е изпълнила задълженията си, плащайки 115 милиона марки през 1960 година. Позицията на правителството на Германия по тази тема е „непроменена“, въпросът е решен „окончателно юридически и политически“, заяви Мартин Фиц, официален говорител на германското правителство.

В същото време, германският канцлер Ангела Меркел по време на преговорите в Атина през януари 2019 г. призна отговорността за престъпленията на нацистите по време на окупацията на Гърция, но не отговори на искането за плащане на обезщетения и връщане на така наречения окупационен заем. „Ние сме отговорни и признаваме престъпленията на националсоциалистите“, каза канцлерът, без обаче изобщо да засяга темата за обезщетението.

Manager.bg

Колко ли от милиардите ,дадени за погасяване на гръцките дългове, са всъщност пари на Германия ?От колко майки искат да сучат гърците? Донякъде е и за наша сметка…

ИСКАЙТЕ И ЩЕ ВИ СЕ ДАДЕ !!!
Така пише в Библията!
И Гърците искат,а Тиквата-НЕ!?
Затова сме голи,боси и бедни !

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!