Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им – под 10 ст.

Новини
5

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител. Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев пред БНР.

„Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество“, обясни той .

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

„Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания“, призова Кунчев. По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци. Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

„От БАБХ нищо не правят по въпроса“, категоричен бе Атанас Кунчев.

Защо нашата продукция се предлага в Гърция. Нали тяхната е по-евтина. По-скоро тази информация е журналистически блъв.
Ако гръцката стока е добра няма лошо. Все пак българина има избор при предлагането на пазара. Днес ще купи една стока,друг път друга. Не може фа му се наложи да купува каквото и да е.

Трябва да се стимулира българското производство! ДЪРЖАВАТА НЕ ГО ПРАВИ , А ТОЧНО ТОВА Й Е РАБОТАТА! Субсидиите отиват другаде, а в БГ „влиза“ домат за 0,05 Е /което си е спекула/ а се продава 10-15 пъти по-скъпо в БГ.

може там да са 3 качество но са по добри от нашите и ние гледаме парници ранни и дебело кожи с хиляди фосфати да могат да станат за пазара по добре вносно не казвам че на

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline