Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им – под 10 ст.

Новини
5

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител. Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев пред БНР.

„Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество“, обясни той .

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

„Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания“, призова Кунчев. По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци. Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

„От БАБХ нищо не правят по въпроса“, категоричен бе Атанас Кунчев.

loading...

Защо нашата продукция се предлага в Гърция. Нали тяхната е по-евтина. По-скоро тази информация е журналистически блъв.
Ако гръцката стока е добра няма лошо. Все пак българина има избор при предлагането на пазара. Днес ще купи една стока,друг път друга. Не може фа му се наложи да купува каквото и да е.

Трябва да се стимулира българското производство! ДЪРЖАВАТА НЕ ГО ПРАВИ , А ТОЧНО ТОВА Й Е РАБОТАТА! Субсидиите отиват другаде, а в БГ „влиза“ домат за 0,05 Е /което си е спекула/ а се продава 10-15 пъти по-скъпо в БГ.

може там да са 3 качество но са по добри от нашите и ние гледаме парници ранни и дебело кожи с хиляди фосфати да могат да станат за пазара по добре вносно не казвам че на

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Обеднялата НАСА изпусна да засече 100-метров астероид, минал близо до Земята

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята от век насам се е „изплъзнал“ през системите на НАСА за засичане на небесни тела, разкриват вътрешни имейли на организацията, пише британският вестник The Independent. Астероидът с името „2019 OK “ почти е преминал покрай Земята, без да му бъде …

Новини
Хороскоп за 22 септември: Няколко зодии ще се разправят с половинките си цял ден

Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни от …

Новини
Вижте го, преди да решите каква кола ви трябва! Има такива, които са опасни и за вас, и за другите (видео)

Кадър Нова тв Автомобилите с неизправни газови уредби са като движещи се бомби със закъснител на пътя, казват експерти от бранша. Предупреждават, че без бързи промени в закона, инциденти като този с взривената кола на бензиностанция в Добрич, ще продължат. При взрива на газовата бутилка преди дни загина жена, а …