fbpx

Григор Лилов: САЩ прати у нас най-тежка артилерия. Новият посланик Херо Мустафа е знак срещу опитите за диктат у нас и чуждите незападни влияния

За новата бъдеща американска посланичка у нас коментира в социалната мрежа журналистът Григор Лилов. По думите му, тя има много качества, които обаче не е ясно как точно ще й послужат в България:

Новият американски посланик:
БЕЛИЯТ ДОМ ПРАЩА У НАС
НАЙ-ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ

Доналд Тръмп съобщи, че ще предложи Херо Мустафа за посланик в България.
Коя е тя?
Жена с много интересна и драматична съдба!

Бъдещата американска посланичка у нас е родена през 1973 г. в семейството на кюрди, в Ербил, Иракски Кюрдистан. Баща й е сред активистите на национално-освободителното движение на кюрдите и близък до неговия лидер Мустафа Барзани. Затова след неуспешното кюрдско въстание срещу Саддам Хюсеин семейството спасява живота си, като бяга от страната, живее в бежански лагер и е приютено в САЩ през 1976 г.
Сион Лютеранската църква (евангелисти) в град Минот, Северна Дакота, ги взима под своя опека. Две думи за институцията: църквата е създадена от норвежки емигранти в самия край на 19-и век, през 1897 г.

Херо Мустафа получава бакалавърската си степен по национална сигурност и Близък Изток в Джордтаунския университет – един от най-елитните в света. Магистърската й степен по международни отношения е също от най-елитните вузове в света – Принстън.

–––––––––––––––––-
Говори девет езика, вкл. и арабски и по редица данни – и фарси (ирански).
Много съществено обстоятелство за бъдещата й работа у нас – владее руски, турски и гръцки. И с голяма вероятност ще заявя, че вече изучава и български и сигурно знае достатъчно на него (от американските посланици Пардю почти не го знаеше, Байърли знаеше перфектно български и руски, Нанси Макълдаун не го знаеше, Уорлик говореше доста добре, Марси Райс не го знаеше, сегашният – Ерик Рубин, го владее добре).
–––––––––––––––––-

След дипломирането си тя първо работи за неправителствени организации и в Центъра за стратегически изследвания и научни изследвания в Абу Даби, Обединените арабски емирства.
В кариерата й на дипломат (от 1999) са отбелязани Гърция, Ливан, Индия, Португалия, както и тежка и опасна служба в Ирак (координатор на гражданската защита в Мосул, където е преживяла и няколко попадения на снаряди и мини в хотела, където първоначално е била настанена.)

_________________________________________
Наред с това обаче Херо Мустафа е имала досег със стратегическите решения на американския елит!
__________________________________________

Как?
Като служител (директор) в Съвета за национална сигурност, като помощник на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и на заместника й по политическите въпроси. Била е в екипа на коалиционното управление на Ирак, зам.-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент, директор за Израел, палестинската автономия, Йордания, Ирак и Афганистан, както и старши съветник на вицепрезидента Джо Байдън (2009-2011). Участвала е в преговорите за прекратяване на иранската ядрена програма.

********
********
********

Изпращането на такъв човек за посланик в България е показателно за виждането на Белия дом и Конгреса за мястото на България – от заден боклучив двор на Запада в сериозно геополитическо предизвикателство към чуждите, незападни влияния и опити за диктат у нас.
Явно решението е продиктувано от заплитащия се балкански-азиатски възел, както и от опасност от надвисваща война в региона.

В тази връзка ще обърна внимание и на профилите на другите американски посланици в съседни държави, които съвпадат в редица отношения с този на Херо Мустафа.

Например в Гърция от края на 2016 е Джефри Пайт – също специалист по Южна и Централна Азия, също е бил в Индия, бил е посланик в Украйна и е другият участник в записания тайно и публикуван разговор с пом.-държавния секретар Виктория Нюланд кой да влезе в състава на новото украинско правителство след Майдана и със скандалната реплика „майната му на ЕС”.
В Нова Македония пък е Джес Бейли. Забележете, че той е бил два пъти на дипломатическа работа в Турция, работил е в Ирак също като колегите си, бил е и директор на Службата за Югоизточна Европа, в която се взимат геополитически решения за нашия регион. .

Въобще в тази доскоро второстепенна част от света имаме насищане с дипломати-професионалисти от висока категория, имащи значим опит от конфликтни точки в света.
И аз също така считам, че регионът, а в много голяма степен и България е слабото място на Запада.
Защото тук се се ражда претенция за регионален диктат, подкрепян геополитически от световна сила, уязвим е за религиозен фанатизъм и национал шовинизъм и затова геополитически удар срещу него ще е с най-голям ефект за разклащане на сегашното международно статукво.

бел.: има и филм за нея – American Herro

https://www.youtube.com/watch?v=9DXsC7as6pw

 

 

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

error: Content is protected !!