Говорим по телефона в супера – сметката ни по-висока

Новини

Пазаруваме на автопилот и харчим повече

Когато следващия път отиваме до супермаркета, добра идея ще е да оставим мобилния си апарат у дома. Според ново изследване на Университета в Бат, говоренето по телефона докато пазаруваме, води до необмислени покупки и харчене на повече пари, пише www.dnes.bg.

Според данните на проучването, безцелното обикаляне между рафтовете с продукти, докато сме разсеяни от разговора по телефона, води до 41% ръст в сметките.

В изследването са участвали 294 души на възраст между 18 и 73 години в четири шведски супермаркета. Всички те са носили очила със специално устройство, което следяло къде отиват те и какво гледат. Сметките на всички били сравнени накрая.

Тези, които използвали мобилен телефон по време на своето пазаруване изхарчили средно 33 паунда, а тези, които не били разсейвани от разговори – 23 паунда.

Друго изследване с още 117 души показало, че тези, които говорят по телефона, прекарват повече време в магазина, което довело до повече покупки и взиране в рафтовете. Те похарчили средно 36 паунда за около 20 продукта. Тези, които не използвали телефон, похарчили 25 паунда за 13 покупки.

Изводите от проучването са в пълна противоположност с вярванията на собствениците на магазини, които се притесняват, че хората, които влизат в обектите им с телефон, оставят по-малко пари.

Според учените, разликата в похарчените средства се дължи на факта, че докато говорят по телефона, хората пазаруват на автопилот и пренебрегват предварителния си списък с покупки или лимит на възможности.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …