Говорим по телефона в супера – сметката ни по-висока

Новини

Пазаруваме на автопилот и харчим повече

Когато следващия път отиваме до супермаркета, добра идея ще е да оставим мобилния си апарат у дома. Според ново изследване на Университета в Бат, говоренето по телефона докато пазаруваме, води до необмислени покупки и харчене на повече пари, пише www.dnes.bg.

Според данните на проучването, безцелното обикаляне между рафтовете с продукти, докато сме разсеяни от разговора по телефона, води до 41% ръст в сметките.

В изследването са участвали 294 души на възраст между 18 и 73 години в четири шведски супермаркета. Всички те са носили очила със специално устройство, което следяло къде отиват те и какво гледат. Сметките на всички били сравнени накрая.

Тези, които използвали мобилен телефон по време на своето пазаруване изхарчили средно 33 паунда, а тези, които не били разсейвани от разговори – 23 паунда.

Друго изследване с още 117 души показало, че тези, които говорят по телефона, прекарват повече време в магазина, което довело до повече покупки и взиране в рафтовете. Те похарчили средно 36 паунда за около 20 продукта. Тези, които не използвали телефон, похарчили 25 паунда за 13 покупки.

Изводите от проучването са в пълна противоположност с вярванията на собствениците на магазини, които се притесняват, че хората, които влизат в обектите им с телефон, оставят по-малко пари.

Според учените, разликата в похарчените средства се дължи на факта, че докато говорят по телефона, хората пазаруват на автопилот и пренебрегват предварителния си списък с покупки или лимит на възможности.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Новият сезон на „Бригада нов дом“ с участие на популярни съмишленици

Майсторът на „Бригада Нов дом“ Влади Караджов гостува в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, за да представи новия член на екипа, които сбъдва мечти и подарява надежда – Екатерина Ташева-Чери. Тя е арт дизайнер в предаването и ще рециклира стари вещи, превръщайки ги в нещо красивно и функционално с …

Новини
Цвета Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни гражданите

Машинното гласуване ще затрудни изключително много българските граждани. Това отговори на въпрос за БТА за предстоящите промени в Изборния кодекс председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според нея по-възрастните хора се притесняват от техниката, по-младите гласоподаватели няма да чакат на опашка другите да гласуват, но приемането на този вид гласуване …

Новини
Германия търси работна ръка от Балканите

Германия се нуждае от работна сила, а правителството ускорява процеса на миграция на чуждестранни работници. В Бон стартира нова услуга за координиране на признаването на дипломи и квалификации, съобщава БГНЕС. Германската икономика зависи от имиграцията. Затова Федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото „Make it in …