fbpx

Глоба за „Теленор“ заради отказ да сключи договор с болна жена

реклама

Теленор България“ е дискриминирал човек в неравностойно положение, като е отказал да сключи договор за мобилни услуги посредством нотарилно упълномощен представител на въпросното лице. Това обявиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), уточнявайки, че решението им е потвърдено от две съдебни инстанции, предаде actualno.com.

Какъв е случаят, заради който се стига до постановлението – жена с инсулт и прекарана операция опитва да сключи договор за мобилни услуги с „Теленор България“ чрез упълномощен от нея посредник, но ѝ е отказано на база Общите условия на телекома. Мобилният оператор не приема както завереното нотариално пълномощно на представителя, така и копието от документ за самоличност на титуляра на бъдещия договор. Това е нарушение на антидискриминационното законодателство, посочва КЗД.

В становището до КЗД Теленор България ЕАД не отрича съществуващата пречка в Общите условия за взаимоотношенията с потребителите да бъдат сключвани договори за мобилни услуги с физически лица чрез процесуален представител. Сочи се, че „Теленор България“ ЕАД имало изключително отворена политика по отношение хората с увреждания и не би позволило каквато и да е дискриминация. Като причина за несключването на договор за ползване на услуга с подателката на сигнала се счита липсата на информация за деликатното ѝ положение. Уточнява се и, че „Теленор България“ може да избере при какви условия да встъпи в договорни отношения.

реклама

Заради този случай КЗД прави проверка и установява, че „Теленор България“ ЕАД прилага практика, по силата на която индивидуални договори за ползване на услуги с физически лица се сключват само лично с лицата, които ще бъдат титуляри по договора. „В множеството писма приложени по преписката не става ясно коя е разпоредбата от Общите условия, която въвежда генерална забрана за сключване на договори с физически лица чрез упълномощаване. Дружеството ответник също не уточнява къде в Общите условия е уредена забраната“, казва КЗД.

Заради случилото се, е наложена глоба на „Теленор България“ от 2500 лева, както и се предписва незабавно преустановяване на практиката да бъде изисквано лично сключване на договори с физически лица. Издадена е и препоръка към телекома да измени Общите си условия, като предвиди изрично възможността сключването на договори за мобилни услуги с физически лица да се извършва и чрез представител по упълномощаванесъобразно правилата на действащото законодателство.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …