Главният редактор на Свободна Европа: Мислехме, че Свободата в България неизбежно е дошла, но явно сме грешали

Новини

Българската редакция на Радио Свободна Европа беше официално открита в сряда от главния редактор на медията Ненад Пейич, регионалния директор Джереми Бранстен и управляващия редактор за България Иван Бедров.

Медията присъства в българското публично пространство от 21 януари тази година, но едва наскоро приключи и регистрирацията й по българското законодателство.

„Ние сме тук, за да надградим онова, което тукашните свободни медии вече са постигнали, и за да работим в партньорство с тях“, каза Ненад Пейич.

Създадено преди 70 години в САЩ, Радио Свободна Европа започва да излъчва радиопрограми за страните от Източна Европа, озовали се под съветско влияние след края на Втората Световна война. Емисиите на радиото за България са част от този процес до падането на Берлинската стена през 1989 г., както и в първите 15 години от прехода към демокрация. На 1 януари 2004 г. българската редакция прекратява работата си.

„Когато напускахме България през 2004 г. преобладаващото мнение беше, че комунизмът се е срутил, Западът е победил, свободата неизбежно ще дойде, а заедно с нея – и медийната свобода. Но както виждаме днес, за много страни случаят не е такъв„, каза в сряда Ненад Пейич.

Днес Свободна Европа вече не е радио, а мултимедийна онлайн платформа с текстови, звукови и видео материали. За по-малко от пет месеца съществуване на български език медията привлече стотици хиляди посетители.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Твърдият Брекзит ще значи недостиг на горива, храни и медикаменти за Обединеното кралство

Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, ще страда от недостиг на горива, хранителни продукти и медикаменти, пише в-к „The Sunday Times“ с позоваване на секретни правителствени документи, носещи кодовото име „Овесарка“. Кодовото название „Овесарка“ (вид птица) се използва от британското финансово министерство за координиране на действия с други правителства …

Новини
От Външно съобщиха какво се случва с „Желязната църква“ в Истанбул след пороя

Вследствие на проливен дъжд вода е проникнала през камбанарията на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. По информация на Генералното ни консулство в Истанбул водата е стигнала до преддверието на църквата, но не е нанесла щети. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на външните работи. Вътрешността на църквата и олтарът не са засегнати. Взети …

Новини
Стъклото се пукна и по съвет на баба го натрих с чесън, не е за вярване какво стана

Чесънът е повече от уникално растение. Той се използва в кулинарията, традиционната медицина и дори в козметологията. Със сигурност обаче не подозирате, че с негова помощ могат да се разрешат и куп битови проблеми.  Когато баба ми каза, че с чесън мога да поправя пукнато стъкло в дневната, бях много изненадана. Но се …