Главният редактор на Свободна Европа: Мислехме, че Свободата в България неизбежно е дошла, но явно сме грешали

Новини

Българската редакция на Радио Свободна Европа беше официално открита в сряда от главния редактор на медията Ненад Пейич, регионалния директор Джереми Бранстен и управляващия редактор за България Иван Бедров.

Медията присъства в българското публично пространство от 21 януари тази година, но едва наскоро приключи и регистрирацията й по българското законодателство.

„Ние сме тук, за да надградим онова, което тукашните свободни медии вече са постигнали, и за да работим в партньорство с тях“, каза Ненад Пейич.

Създадено преди 70 години в САЩ, Радио Свободна Европа започва да излъчва радиопрограми за страните от Източна Европа, озовали се под съветско влияние след края на Втората Световна война. Емисиите на радиото за България са част от този процес до падането на Берлинската стена през 1989 г., както и в първите 15 години от прехода към демокрация. На 1 януари 2004 г. българската редакция прекратява работата си.

„Когато напускахме България през 2004 г. преобладаващото мнение беше, че комунизмът се е срутил, Западът е победил, свободата неизбежно ще дойде, а заедно с нея – и медийната свобода. Но както виждаме днес, за много страни случаят не е такъв„, каза в сряда Ненад Пейич.

Днес Свободна Европа вече не е радио, а мултимедийна онлайн платформа с текстови, звукови и видео материали. За по-малко от пет месеца съществуване на български език медията привлече стотици хиляди посетители.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
На кръгово в насрещното! Варненец изуми всички с поведението си на пътя (снимки)

Шофьор във Варна предизвика стресова ситуация на станалото прословуто „наклонено“ кръгово на новия булевард в морския град. Той подкара колата си в насрещната посока на движението и със сигурност изненада останалите водачи. „Тежък случай…“, така го определи Тодор Янчев участник в групата „Виждам те КАТ Варна“ във Фейсбук. Той успя …

Новини
Табела в столично заведение: Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш…

Всяка маса в заведението означава пари, а клиентите са ходещи банкноти. Затова и никой трезвомислещ собственик няма да позволи на когото и да било да поседне просто така. Така някои заведения въвеждат такса „стол“. Подобна оферта или по-скоро любезна форма на предупреждение се появи в социалните мрежи. Във Facebook групата …

Новини
Президентството със забележка към медиите: Радев не „атакува“ проекти, а закони, които са против Конституцията

Със сезирането на Конституционния съд за някои от измененията в Закона за държавната собственост президентът Румен Радев не „атакува“ инфраструктурни проекти, а законодателство, което се отклонява от Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, пише „Блиц“. Това конституционно установено правомощие на президента не може да бъде оправдание за бездействието на …

Inline
Inline