Главният редактор на Свободна Европа: Мислехме, че Свободата в България неизбежно е дошла, но явно сме грешали

Новини

Българската редакция на Радио Свободна Европа беше официално открита в сряда от главния редактор на медията Ненад Пейич, регионалния директор Джереми Бранстен и управляващия редактор за България Иван Бедров.

Медията присъства в българското публично пространство от 21 януари тази година, но едва наскоро приключи и регистрирацията й по българското законодателство.

„Ние сме тук, за да надградим онова, което тукашните свободни медии вече са постигнали, и за да работим в партньорство с тях“, каза Ненад Пейич.

Създадено преди 70 години в САЩ, Радио Свободна Европа започва да излъчва радиопрограми за страните от Източна Европа, озовали се под съветско влияние след края на Втората Световна война. Емисиите на радиото за България са част от този процес до падането на Берлинската стена през 1989 г., както и в първите 15 години от прехода към демокрация. На 1 януари 2004 г. българската редакция прекратява работата си.

„Когато напускахме България през 2004 г. преобладаващото мнение беше, че комунизмът се е срутил, Западът е победил, свободата неизбежно ще дойде, а заедно с нея – и медийната свобода. Но както виждаме днес, за много страни случаят не е такъв„, каза в сряда Ненад Пейич.

Днес Свободна Европа вече не е радио, а мултимедийна онлайн платформа с текстови, звукови и видео материали. За по-малко от пет месеца съществуване на български език медията привлече стотици хиляди посетители.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …