Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

Новини

www.economic.bg

Страната трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани служители

Германия ще се нуждае от поне 260 000 нови работници годишното 2060 г., за да посрещне недостига на работна ръка, причинена от демографския спад. Това сочи проучване на Фондация „Бертелсман”, публикувано във вторник,съобщава Deutsche Welle.

Тъй като притокът на хора от ЕС вероятно ще намалее,повече от половината от допълнителните работници ще трябва да идват от страни извън Европа. „Днес твърде много малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия”, казва Йорг Дрегер, главен изпълнителен директор на Фондация „Бертелсман”. Така поне 146 000 от необходимите работници ще трябва да дойдат от държави, които не са членки на ЕС.

В бъдеще ще емигрират по-малко граждани на ЕС като това отчасти се дължи на факта, че южните страни са преодолели икономическата си криза, пишат германски медии. Според проучването 114 000 души годишно ще трябва емигрират от други страни от ЕС, но демографските фактори и икономическите промени в рамките на 28-членния блок ще намалят стимулите за работниците да се установят и работят в Германия.

Поради застаряващото население, работната сила в Германия намалява с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. Липса на имиграция,недостигът на работна ръка може да окаже опустошително въздействие върху четвъртата по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са дошли и са останали в Германия през 2017 г.

Резултатите от проучването сочат още, че Германия трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани работници, както и да разработи по-стабилни програми за интеграция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От 50 до над 5000 лв. за пост на БГ инфлуенсър в социалните мрежи

От минимум 50 до над 5000 лв. – в тези граници върви тарифата, на която инфлуенсърите в България котират всяка своя публикация в Инстаграм, пише „Монитор“. Да продадеш влиянието си в социалните мрежи, е сравнително нова професия у нас, като по-масово към нея се обръщат едва през последните две години. …

Новини
Мария Илиева показа перфектна форма от Маями

Мaрия Илиeвa зaрaдвa фeнoвeтe cи c гoрeщo фoтo, нa кoeтo пoзирa пo изрязaн бaнcки, прeдaвa HоtАrеnа. Пocлeдoвaтeлитe ѝ вeднaгa oтбeлязaхa, чe пeвицaтa e cвaлилa излишнитe килoгрaми cлeд рaждaнeтo и изглeждa в пeрфeктнa физичecкa фoрмa, пише Факти. В мoмeнтa звeздaтa e нa пoчивкa в Мaями и уcпявa дa cи пoчинe и …

Новини
Честото ставане до тоалетна през нощта е знак за…

Aкo ви измъчвaт чecти пoзиви зa уринирaнe пocрeд нoщ, нe caмo, чe e aдcки нeприятнo, нo и мoжe дa бъдe знaк зa някои зaбoлявaния. Oкoлo eдин нa вceки тримa възрacтни нaд 30 гoдини кaзвaт, чe трябвa дa cтaнaт пocрeд нoщ, зa дa пишкaт и тoзи брoй ce увeличaвa дo двe …