Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

Новини

www.economic.bg

Страната трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани служители

Германия ще се нуждае от поне 260 000 нови работници годишното 2060 г., за да посрещне недостига на работна ръка, причинена от демографския спад. Това сочи проучване на Фондация „Бертелсман”, публикувано във вторник,съобщава Deutsche Welle.

Тъй като притокът на хора от ЕС вероятно ще намалее,повече от половината от допълнителните работници ще трябва да идват от страни извън Европа. „Днес твърде много малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия”, казва Йорг Дрегер, главен изпълнителен директор на Фондация „Бертелсман”. Така поне 146 000 от необходимите работници ще трябва да дойдат от държави, които не са членки на ЕС.

В бъдеще ще емигрират по-малко граждани на ЕС като това отчасти се дължи на факта, че южните страни са преодолели икономическата си криза, пишат германски медии. Според проучването 114 000 души годишно ще трябва емигрират от други страни от ЕС, но демографските фактори и икономическите промени в рамките на 28-членния блок ще намалят стимулите за работниците да се установят и работят в Германия.

Поради застаряващото население, работната сила в Германия намалява с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. Липса на имиграция,недостигът на работна ръка може да окаже опустошително въздействие върху четвъртата по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са дошли и са останали в Германия през 2017 г.

Резултатите от проучването сочат още, че Германия трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани работници, както и да разработи по-стабилни програми за интеграция.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Синът на Боби Михайлов предложен за капитан на националния отбор

Вратарят на Левски Николай Михайлов е един от предложените от Ивелин Попов за нов капитан на националния отбор, твърди „Тема спорт“. Попето вече няма да играе за „лъвовете“ и лентата ще има нов притежател., пише offnews.bg Офанзивният халф разкри, че е говорил със селекционера Георги Дерменджиев за това кой да …

Новини
Налагат лимит на парите, които може да пренасяме в чужбина

Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон. Прецизира се разпоредбата, свързана с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол, пише www.bulnews.bg. В тази връзка се предвижда изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митничарите да не допускат пренасянето на парични средства …

Новини
Нов вариант: Правителството предложи годишен лимит на платените болнични

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, заяви социалния министър Бисер Петков, предаде БНР. Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е …