Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

Новини

www.economic.bg

Страната трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани служители

Германия ще се нуждае от поне 260 000 нови работници годишното 2060 г., за да посрещне недостига на работна ръка, причинена от демографския спад. Това сочи проучване на Фондация „Бертелсман”, публикувано във вторник,съобщава Deutsche Welle.

Тъй като притокът на хора от ЕС вероятно ще намалее,повече от половината от допълнителните работници ще трябва да идват от страни извън Европа. „Днес твърде много малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия”, казва Йорг Дрегер, главен изпълнителен директор на Фондация „Бертелсман”. Така поне 146 000 от необходимите работници ще трябва да дойдат от държави, които не са членки на ЕС.

В бъдеще ще емигрират по-малко граждани на ЕС като това отчасти се дължи на факта, че южните страни са преодолели икономическата си криза, пишат германски медии. Според проучването 114 000 души годишно ще трябва емигрират от други страни от ЕС, но демографските фактори и икономическите промени в рамките на 28-членния блок ще намалят стимулите за работниците да се установят и работят в Германия.

Поради застаряващото население, работната сила в Германия намалява с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. Липса на имиграция,недостигът на работна ръка може да окаже опустошително въздействие върху четвъртата по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са дошли и са останали в Германия през 2017 г.

Резултатите от проучването сочат още, че Германия трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани работници, както и да разработи по-стабилни програми за интеграция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Снимка: pixabay Клинопис издаде трагедията на града Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт. Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 722 до 795 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на …

Новини
Храни, богати на витамин Е

Хапвайте спанак и авокадо Витамин Е е мастноразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата и косата. Ето защо не бива да допускаме дефицит на витамина, пише „Днес“. Едни от признаците, подсказващи, че не получавате достатъчно от него са мускулна слабост, нарушено зрение, анемия, …

Новини
Как се определя датата на Великден? Астрономически срещу църковни дати

Великден е най-важният празник в християнството. Как се определя датата му и защо е различна всяка година? И защо понякога не съвпада с тази на католическия Великден? Според Никейския Вселенски Събор от 325 г. от н.е., Великден трябва да се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, …

Inline
Inline