fbpx

Германия се нуждае от поне 260 000 нови работници годишно

www.economic.bg

Страната трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани служители

Германия ще се нуждае от поне 260 000 нови работници годишното 2060 г., за да посрещне недостига на работна ръка, причинена от демографския спад. Това сочи проучване на Фондация „Бертелсман”, публикувано във вторник,съобщава Deutsche Welle.

Тъй като притокът на хора от ЕС вероятно ще намалее,повече от половината от допълнителните работници ще трябва да идват от страни извън Европа. „Днес твърде много малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия”, казва Йорг Дрегер, главен изпълнителен директор на Фондация „Бертелсман”. Така поне 146 000 от необходимите работници ще трябва да дойдат от държави, които не са членки на ЕС.

В бъдеще ще емигрират по-малко граждани на ЕС като това отчасти се дължи на факта, че южните страни са преодолели икономическата си криза, пишат германски медии. Според проучването 114 000 души годишно ще трябва емигрират от други страни от ЕС, но демографските фактори и икономическите промени в рамките на 28-членния блок ще намалят стимулите за работниците да се установят и работят в Германия.

Поради застаряващото население, работната сила в Германия намалява с 1/3 или около 16 милиона души до 2060 г. Липса на имиграция,недостигът на работна ръка може да окаже опустошително въздействие върху четвъртата по големина икономика в света.

Официалните данни показват, че само 38 000 работници са дошли и са останали в Германия през 2017 г.

Резултатите от проучването сочат още, че Германия трябва бързо да приеме законите за имиграцията, за да привлече средни и висококвалифицирани работници, както и да разработи по-стабилни програми за интеграция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!