ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента и после ще промени Изборния кодекс

Новини
2

www.dnevnik.bg

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс и ще изчака законът да бъде обнародван, за да го промени отново и да възстанови сега действащите правила за валидност на преференцията при избора на депутати, евродепутати и общински съветници.

Това е най-вероятното процесуално решение, се разбра от думите на председателя на правната комисия от ГЕРБ в парламента Данаил Кирилов в отговор на въпрос на „Дневник“.

Причината ветото да трябва да бъде отхвърлено, а след това кодексът – отново променян, е, че то е върху цялостните изменения и касае четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на сегашния праг за преференции.

От думите на Кирилов обаче се разбра, че ако има воля, може да има промени и в броя на секциите, където ще има машинно гласуване на следващите избори.

Промените в Изборния кодекс бяха прието на среднощно заседание на парламента на 14 февруари. Три дни по-късно след протести, критики от БСП и извънпарламентарни представени партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ обяви, че ще запази сегашното положение за отчитане на преференциите. Гласуваната промяна, чийто вносител бяха депутатите от ДПС, обезсмисляше преференцията, тъй като повишаваше броя на гласовете за отчитането на нейната валидност до броя на гласовете, необходими за един депутатски, евродепутатски или общински мандат.

Днес ГЕРБ благодари на президента, но припомни, че той не идва в парламента и обяви, че се държи като лидер на БСП. Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков със защитата си на машинното гласуване Радев ставал „българският Мадуро“. Иначе ГЕРБ се била съгласила да има машинно гласуване във все повече секции, тъй като това била волята на голяма част от обществото.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

loading...

А защо президентът трябва да ходи в парламента. Не е ли по редно премиерът да присъства на парламентарните заседания?!

Ние искаме това и подкрепяме Президента ! Като ваши работодатели ,задължително трябва да се съобразите ,защото този който не спазва правилата бива уволнен !

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алгафари: Хората са навън заради огромното напрежение и гафовете на правителството

„Аз не смятам, че хората са излезли да протестират срещу корупцията, защото последните над 20 години е нещо нормално и всички го говорим по кръчми и седянки. Досега обаче нямаме реално доказан, който да е корумпиран. Преди много години за кмета тогава на София Стефан Софиянски се твърдеше, че е …

Новини
Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19, съобщават ТАСС и БТА. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите, съобщава Нова ТВ. С постановлението се забраняват полетите …

Новини
Доц. Андрей Чорбанов: Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19

Коментар на ръководителя на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов “Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници”. Това заяви ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов в студиото на „Здравей, България” …