fbpx

ГЕРБ отхвърлиха ветото на Радев за безумния закон за цензура! Журналистите вече ще дават обяснения, когато показват имена и снимки на закононарушители. Иначе страшни глоби

Управляващите отхвърлиха ветото на президента Радев за безумния закон за личните данни, който на практика развързва ръцете на всеки управляващ да контролира медиите.

Журналистите вече ще бъдат обект на дела отстрана на престъпници, ако са споменали имената им, адресите и техни снимки в сайтовете си.

От Асоциацията на европейските журналисти в България обявиха, че ще сезират КС, ако бъде отхвърлено ветото на Радев.

127 депутати гласуваха против аргументте на Румен Радев

По време на дебатите бяха отправени призиви към Румен Радев да освободи Борислав Цеков от правния си съвет, защото е осъден за злоупотреба с лични данни

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни. В гласуването участваха 132-ма народни представители. „За“ отпадането на ветото бяха 127 депутати, 1 беше „против“, а 4 се въздържаха.

Народните представители на БСП не бяха в залата, изпълнявайки решението на Националния съвет на партията от неделя. В тяхно отсъствие колегите им от ГЕРБ не пестяха критиките си, пише Епицентър.

Защо депутатите от БСП не присъстват на гласуването на президентското вето, защото нямат доводи или защото ги е срам, попита риторично народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

„Явно думата в днешното обсъждане на ветото на президента ще бъде „баланс“. Този закон беше закон наистина на баланса и това потвърждава, че ние работихме върху този закон точно за да намерим баланса между двете права – да бъдеш информиран, но и твоите лични граждански права да бъдат защитени. И този баланс не беше постиган ей така, гледайки в небето, а беше плод на четира месеци работа“, каза още Манев в изказването си от трибуната.

„И накрая намерихме баланса – от комисията до залата на Народното събрание всички гласувахме този закон без нито един „против“. Изключително ми е тъжно и неприятно, че колегите от БСП не са в тази зала – никога не съм мислил, че ще го кажа. Защото търсенето на този баланс и обсъждането на това вето предизвикват въпрос, който ще се наложи да задам задочно на колегите от БСП – вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма да защитавате неговото вето? Защото нямате доводи или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето“, продължи с риторичните въпроси Мануил Манев. Според него ветото е безпринципно и нелогично.

По време на дебатите бяха отправени призиви към президента Румен Радев да освободи Борислав Цеков от правния си съвет, защото е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

На 4 февруари президентът Румен Радев върха Закона за личните данни за ново обсъждане. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента.

„Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат“, обърна се Десислава Атанасова към държавния глава. „Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти“, продължи с критиките тя, визирайки съветника на президента Борислав Цеков, срещу когото има съдебно решение за глоба в размер на 10 хил. лв. За пример управляващите дадоха и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминацията, също осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

От ГЕРБ настояха и двама да бъдат освободени от заеманите от тях постове. „В противен случай ще изглежда като висш пилотаж на лицемерие“, аргументира се Десислава Атанасова.

Законът за личните данни бе тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!