fbpx

Георги Първанов: На Балканите има нов лидер – американската дипломация

Бнт

В студиото на „Денят започва с Героги Любенов“ президентът на България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов заяви, че Българското европредседателство е било успешно, особено в частта си за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той допълни, че Скопие гледа към ЕС и НАТО заради компромиси от страна на България и изтъкна, че американската дипломация е новият лидер на Балканите.

Георги Първанов засегна темата за модернизацията на Българската армия и заяви, че т.нар. „голям шлем“ от енергийни проекти е бил най-доброто решение за инвестиционни проекти през всичките години на прехода.

Българското европредседателство е успешно, заяви Георги Първанов, президент на България между 2002 – 2012 г.. Той добави, че всяко едно председателство е успешно, защото такава е рутината на ЕС, без да иска да омаловажава постиженията, сред които е поставянето на темата за Западните Балкани.

Скопие гледа към Европа заради компромисите на София, заяви Георги Първанов. Според него името „Северна Македония“ угажда на Гърция, защото снема претенциите на Македония към античната ѝ история, но претенциите към българската история продължават.

Георги Първанов заяви, че добавянето на географски локации към името на Македония остава неприемливо.

Според Георги Първанов модернизацията на армията трябва да отива към средства, които могат да се използват за борбата с тероризма. Той добави, че все пак думата има военната експертиза, но изтъкна, че сегашният президент Румен Радев не следва да налага мнението си по въпроса в качеството си на държавен глава.

Според Георги Първанов президентът Радев наистина е бил изолиран от Европредседателството, но това не му е давало основание да е твърде критичен към постиженията му.

Т.нар. „голям шлем“ от енергийни проекти е бил най-доброто инвестиционно решение през всичките години на прехода, заяви Георги Първанов. По думите му е позитивен факт, че първите държавници бяха на посещение в Москва, което е дало шанс да се деблокират проектите, за което е имало „намеци“. Той отрече обаче да става дума за грандиозни инвестиционни планове.

Онези, които са отричали т.нар. „голям шлем“, сега са вече по-склонни да вярват в бъдещето на подобни проекти.

Георги Първанов заяви, че подкрепя идеята за президентска република, но не във варианта, който е в Турция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!