Газираните напитки започват да влияят на тялото за минути

Новини

trafficnews.bg

Снимка: pixabay

Те са източник единствено на празни калории

Ефектът от консумирането на газирани напитки за тялото е бърз. Няколко минути, след като поемете първата глътка, течността започва да влияе на тялото ви. Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното.

Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност. Това на практика означава, че се наливаме с газирани напитки без да имаме реална полза от тях.

Влияние на безалкохолни газирани напитки върху тялото

Съдържанието на газирана напитка от 350 мл съдържа: 10 супени лъжици захар – това ще шокира тялото ви почти веднага.

10 чаени лъжички е 100% препоръчителна дневна доза. Съставът на напитката се установява до най-малките компоненти, така че не можете да усетите действителната сладост, пише zdrave.to.

Фосфорната киселина и други добавки я омекотяват, така че тялото не може да разбере, че консумирате много повече от дневната доза.

Знаете ли, че…

Фосфорната киселина може да корозира емайла на зъбите ви и да наруши способността ви да абсорбира калция, който е толкова важен за тялото ви.

Напитката бързо преминава през червата и стомаха. Кръвната захар се повишава, причинявайки инсулинова експлозия. Черният дроб реагира бързо на глюкозата в кръвта, натрупвайки колкото може повече. Повечето захар се превръща в мазнина. Основната захар, съдържаща се в газирана вода, е царевичен сироп с висока фруктоза или захароза. Те се абсорбират в кръвния поток със светкавична скорост.

30 минути след консумация, кофеинът започва да се абсорбира. Вашите зеници се разширяват и кръвното ви налягане се повишава, което кара черния дроб да отделя повече захар в кръвта, което води до увеличаване на сърдечната честота и дишането.

След 40 минути нивото на допамина се повишава до ненормално, така че всички центрове в мозъка се активират. Това създава повишено „вълнение“, което е сходно по характер с произведеното от кокаин, амфетамини и хероин.

След изминаване на един час, панкреасът индикира, че нивото на кръвната Ви захар се повишава. Той причинява освобождаване на инсулин, за да понижи нивата на кръвната захар.

Как действа инсулинът?

Инсулинът е основният компонент за клетките на вашето тяло при прием на захар. Веднага щом инсулинът се активира, нивото на глюкозата в кръвта намалява, следователно количеството захар пада до минимум.

След повече от час вие се чувствате уморени, мудни, капризни, жадни и готови за нова доза газирани напитки, особено ако са диетични. Изкуствените подсладители, които се използват в диетичните безалкохолни напитки, също могат да имат ефект върху центровете за удоволствие в мозъка, като по този начин искате да консумирате продукта колкото е възможно повече.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …