Габриел: Суперкомпютърът ще помогне за нелечимите болести

Новини
2

Суперкомпютърът, който ще бъде разположен в България, ще може да разкодира човешкия мозък и да помогне за откриването на лек за нелечими болести. Това твърди еврокомисарят Мария Габриел.

„Работим за това повече от година. Има осем определени локации в Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България”, разкри Габриел в предаването „Лице в лице” по bTV.

Тя разказа, че за една година са били осигурени 1 милиард евро инвестиции и точен юридически инструментариум за реализацията на проекта.

„Това е важна крачка, която ще превърне България в един от лидерите в развитието на тази технология”, смята Габриел. До 2020 година трябва да бъдат подготвени специалистите и машините, а засега се предвижда да бъде разположен в технопарка. Общият бюджет за проекта е 18 милиона евро, от които 6 милиона са дадени от ЕК.

„Суперкомпютърът не е само технология. Това засяга науката”, заяви Мария Габриел, която разказа, че машината, ще помогне в борбата със заболявания като рак, Алцхаймер, остеопороза и установяването на малформации при новородени.

„Съкращава времето за тестване на молекула, за да се види, че съответната молекула носи решение за тази болест”, каза еврокомисарят и отбеляза, че това е постижимо, тъй като машината извършва 4 милиона милиарда операции в секунда.

„Ако за едно изследване трябва да се наблюдава материала в 30 000 епруветки в продължение на години, а накрая да се получат три молекули, които да не е ясно дали могат да лекуват определена болест, то сега няма да се губи толкова време, благодарение на супрекомпютъра”, даде пример тя.

 

Освен за лечението на болести, супрекомпютърът ще бъде изключително полезен и за различни производства. Той ще съкрати производството и тестването на един автомобил от 60 на 24 месеца.

Габриел заяви, че достъп до компютърът ще има и малкият, и средният бизнес, което тя е желаела от самото начало.

„Ние ще продължим да разчитаме на високите постижения на научните си изследователи”, каза още Габриел.

Разбрах как идиотски съм излъгала баща си – докато той , но само той, работи като луд – дори и на четири смени, мен ме уволняват , защото съм студентка, не къде да е , а във военното.
Даяфинка Ангелова – математичката е свръзката с лелите от Добринище, всякакви се тежкарят по улиците – чуждестранни студенти, пари, корекоми и 20 лв. давани на разл. математици, представящи се за един, гъзета-състуденти, дърти мъже са окупирали 21 бл. и всеки има ключ за всеки апартамент , нашата Жужа е разменяна поне 5 фпъти и накрая ни дават болна от рак сиамка.100 ЧОВЕКА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА ЕДИН, НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАВЯТ С МАЛКИ ДЕЦА, ИЗЛЪГАХ, НАУЧИХ , НО НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов: Повелителят на изборните резултати съвсем очаквано неглижира и маргинализира огромния проблем с изтеклите данни от НАП

Ето какво написа Трифонов в профила си във фейсбук: Ето го, бе – появи се! Днес вездесъщият професор Мишо Константинов дойде на обичайното си работно място в сутрешния блок на bTV и говори за безпрецедентния теч на данни от системата на НАП. Според професора всичколог, изтеклите данни не били от …

Новини
Сбъдна се едно от най-страшните предсказания на Ванга

Трудолюбивите пчели измират, точно както предсказва баба Ванга. В едно от пророчествата си петричката ясновидка предрича масовата гибел на пчелите да започне през 2004 г. Точните думи на Ванга гласят: „Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно“. Световните медии припомнят пророкуванията на пророчицата. …

Новини
Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор. Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на …

Inline
Inline