fbpx

В този град е така, но май и навсякъде в България: Учениците не искат да учат професии след 8 клас

реклама

Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област след второто класиране. Това става ясно от статистиката на РУО, цитирана от Радио Варна.

В същото време близо 500 бъдещи осмокласници още не са избрали училище – общо 3772 са завършилите 7-и клас, а след второто класиране са се записали 3274 от тях.

Едно свободно място е останало в така наречените „елитни“ гимназии. То е във Френската гимназия в паралелката с първи френски и втори английски езици.

Друга възможност за желаещите да учат в езикова гимназия е Руското училище, където все още има 2 места с английски и 2 с руски. В СУ „Гео Милев“ 4 места има в паралелките с руски език и 11 в тези с английски. В Хуманитарната също има свободни места с английски език – 5, и 1 с немски.

Само 1 свободно място – в паралелката по „Банково дело“, има в ПГИ „Д-р Иван Богоров“.

Сред паралелките по изкуства най-много места – 16, има с изобразително изкуство в СУ „Любен Каравелов“ – 16. 6 осмокласници се търсят за класа с музика в Хуманитарната гимназия, а 3 в за „Български танци“ в СУ „Елин Пелин“.

Масово има свободни места в паралелките, наречени „Софтуерни и хардуерни науки“ в няколко варненски училища: 15 в СУ „Неофит Бозвели“, 6 в СУ „Пейо Яворов“, 3 в СУ „Св. Климент Охридски“, 5 в СУ „Димчо Дебелянов“, 2 в СУ „Найден Геров“.

Най-много свободни места има в Химията (ПГХиХВТ „Д. И. Менделеев“), където има незаети цели паралелки: 25 са местата за „Термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“, 24 за Технологичен и микробиологичен контрол в химическото производство , по 18 за „Технолог на фамацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“, 14 за „Очна оптика“.

реклама

88 осмокласници не стигат и в Морската гимназия. Най-вече в паралелките „Корабостроене“ – 23-ма и „Експлоатация на пристанищата и флота“ – 21.

На другия полюс е гимназията по туризъм, където отделни места – по 1, има в 5 от паралелките. Подобна е и ситуацията в Техническата гимназия, където незаети са едва 10 места общо в 5 паралелки.

В Строителната гимназия също има много незаети места: в „Геодезия“ – 13, „Архитектурна реставрация“ – 8, „Недвижими имоти“ – 7 и други.

В професионалната гимназия по текстил и моден дизайн се търсят 24 кандидати да учат как се шият бутикови облекла. 28 места има и в 3-те паралеки по фризьорство и козметика.

В интересната специалност „Реставрация на стилни мебели и дограма“ в ПГГСД „Н Хайтов“ има 21 места, в „Парково строителство и озеленяване“ – 20, в „Интериорен дизайн“ -12.

Масово незапълнени паралелки има в професионалните гимназии в по-малките общински центрове в областта.

Подаването на документи за участие в третото класиране започва днес и ще продължи до 24-ти. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 26-ти юли.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …