fbpx

В сезона на кърлежите – как да се предпазите?

реклама

Носенето на дълги панталони и чорапи при ходене в тревни площи е най-добрият начин за предпазване от кърлежи. Това обяви пред Bulgaria ON AIR проф. Мира Кожухарова. Епидемиологът уточни как протича лаймската болест и кои са начините за превенция.

„Лаймската болест е най-често срещаното заболяване, което произлиза от животни и се предава от кърлежи. Така че определено не бива да бъде пренебрегвана“, каза специалистът и изтъкна, че няма друг начин на предаване на заразата.

По думите на Кожухарова, хората с лаймска болест не са заразни, но има риск за здравето им, ако не се лекуват навреме.

На някои места в страната ухапването от кърлежи може да доведе до хеморагична треска, която е причина за смърт, посочи още тя.

реклама

Специалистът изтъкна, че не бива човек да вади сам насекомото: „При ухапване мястото става леко зачервено. Ако то започне да нараства, това може да е знак за начална форма на лаймска болест. Процесът се развива между 3 и 30 дни. Човек трябва да се наблюдава за висока температура, общо неразположение. Лаймската болест се лекува с антибиотици“.

Проф. Кожухарова посочи още, че препаратите, с които се обработват тревните площи против неприятните насекоми, са безопасни за хората и техните любимци.

От Националния център по заразни и паразитни болести предупредиха, че над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …