В могилата Малтепе край Маноле вероятно е бил положен късен тракийски владетел

Новини

Край Пловдив откриха Монументална гробница от Римската епоха. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България – Малтепе дo село Маноле.

 

В могилата Малтепе вероятно е бил положен представител на късните тракийски владетели, за които почти няма писмени сведения, предава БНТ.

До момента подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум, днешна Сърбия. Според учените тя е на император Марк Аврелий Карин,управлявал в периода 283-285 година.

Тепърва археолозите ще установяват за кого е била изградена новооткритата гробница край Филипопол, въпреки, че иманярски изкоп е унищожил голяма част от покривната конструкция.

За насипа са използвани много каменни блокове, всеки с тегло около половин тон. Пълното разкриване на гробницата ще отнеме още около месец.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …