В могилата Малтепе край Маноле вероятно е бил положен късен тракийски владетел

Новини

Край Пловдив откриха Монументална гробница от Римската епоха. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България – Малтепе дo село Маноле.

 

В могилата Малтепе вероятно е бил положен представител на късните тракийски владетели, за които почти няма писмени сведения, предава БНТ.

До момента подобна гробница е открита единствено в римския град Виминациум, днешна Сърбия. Според учените тя е на император Марк Аврелий Карин,управлявал в периода 283-285 година.

Тепърва археолозите ще установяват за кого е била изградена новооткритата гробница край Филипопол, въпреки, че иманярски изкоп е унищожил голяма част от покривната конструкция.

За насипа са използвани много каменни блокове, всеки с тегло около половин тон. Пълното разкриване на гробницата ще отнеме още около месец.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Доц. Калинов: Величествен таен подземен тунел пресича цяла България

Мистерията около тунелите под територията на славната ни държава са вълнували поколения историци, геолози и любители на мистичните науки. Ето какво е мнението на доц. Ангел Калинов, ръководил десетки години катедрата по генетика към ВСИ – Пловдив: „Величествен таен подземен тунел пресича цяла България“ След пенсионирането си се е отдал …

Новини
Мика Зайкова: НАП подари на крадци 20 милиарда лева

Интервю на Диана Йонкова, frognews.bg Ако трябва с едно изречение да характеризирам бюджета за 2020 г., бих казала: дежавю в по-лош вариант. В него има от всичко по малко, но всъщност нещата се влошават. НАП „отписа“ 20 милиарда лева като несъбираеми. Подарихме тези пари на крадци. Не можахме да освободим …

Новини
Радев: Имаме нужда от образовани хора, те трудно се поддават на новини за небивал икономически напред

Ние имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на неистини и на популистки внушения, образованият човек е брониран от ежедневните бомбардировки с новини за небивал икономически и социален напредък. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на церемонията по връчване на четиринадесетите годишни награди …