fbpx

В ЕС има една държава, която иска и е готова да приеме милиони емигранти и тя е…

реклама

За разлика от повечето от европейските си партньори, които искат да намалят наплива на мигранти, португалското правителство залага на имиграцията, за да забави демографския спад. Това пише в статия на Франс прес, цитирана от БТА.

„Имаме нужда от по-голяма имиграция и няма да проявяваме търпимост към каквато и да било ксенофобска риторика“, заяви категорично португалският премиер Антониу Коща под аплодисментите на активисти социалисти на конгреса на партията си в края на май.

Потвърждавайки политиката си на отвореност, тази седмица Португалия беше сред първите страни, съгласили се да приемат част от мигрантите от хуманитарния кораб „Лайфлайн“.

А няколко часа преди лидерите от Европейския съюз да договорят в петък постигнатото с напрегнати преговори споразумение по този пораждащ разделение въпрос, португалското социалистическо правителство взе мерки да направи страната си по-привлекателна.

„Това беше много трудна среща на върха и привидното съгласие, изразено в споразумението, не прикрива дълбоките разногласия, които заплашват днес ЕС“, отбеляза със съжаление Антониу Коща след преговорите в Брюксел, припомняйки, че страната му се е обявила за „отговорна и солидарна“ политика в областта на миграциите.

Коща – син на индийски писател от някогашната португалска колония Гоа – превърна демографския въпрос в едно от основните положения на политическата си програма, която ще отстоява на планираните за есента на 2019 г. парламентарни избори. Допитванията показват, че той има голяма подкрепа.

Цел – 75 000 имигранти годишно

Според изследване на фондация „Франсишку Мануел душ Сантуш“, чиито заключения са в основата на правителствената стратегия, Португалия се нуждае от 75 000 нови жители годишно само за да поддържа стабилна бройка на активното население. Делът на това население днес е само половината от общо 10,4-те милиона жители на страната.

В този контекст на заседание на министерския съвет в четвъртък социалистическото правителство прие няколко мерки за опростяване на процедурите за кандидатстване за виза от страна на студенти или предприемачи, които искат да създадат стартъп-компания.

реклама

Приетата разпоредба отваря възможност за „механизъм за уреждане“ на статута на около 30 000 чуждестранни граждани, влезли в Португалия законно, но останали, без да имат разрешително нито за пребиваване, нито за работа.

През трите години на рецесия след финансовата криза през 2011 г. над 300 000 португалци са напуснали страната в търсене на по-добри условия на живот, сред които и много дипломирани младежи.

През 2017 г. португалският миграционен баланс отново е бил положителен – за първи път от шест години, показват данните на Националния статистически институт.

Пак през 2017 г. португалските власти са издали 61 400 нови разрешителни за пребиваване, което е с 31 процента повече от предходната година. Според огласен в сряда доклад на граничната полиция чуждестранното население в страната се е увеличило с 6 процента до 422 000 души.

Недостиг на работна ръка

Страната се върна към растежа именно благодарение на бума в туристическия бранш и в чуждестранните инвестиции в имоти, но според представители на работодателите икономическото оживление продължава да се спъва от липсата на квалифицирана работна ръка.

Постигнатото в петък европейско споразумение предвижда спасените в европейски води мигранти да бъдат репатрирани в различните страни членки на ЕС на доброволен принцип.

Португалия вече участва в доброволната програма за преразпределяне на бежанци в Европа, предложена през януари от Европейската комисия и според която до две години ЕС би трябвало да приеме най-малко 50 000 бежанци от Африка и Близкия изток.

В рамките на предишна програма за презаселване, продължила от 2015 г. до март тази година, Португалия даде подслон на 1552-ма бежанци, което я нарежда на шесто място сред приемащите страни след Германия, Франция, Швеция, Холандия и Финландия.

Само че едва половината от тези хора са останали в Португалия. Останалите бързо са продължили към други страни с по-добри икономически перспективи като Германия или Великобритания, признават властите в Лисабон.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …