В Букурещ излизат на протести заради епидемията от свинска чума

Новини

Общо 13 неправителствени организации заявиха, че ще излязат на протест пред сградата на министерството на земеделието в Букурещ, за да привлекат вниманието към „бедствието, причинено на селското стопанство от тези, които управляват реакцията спрямо африканската чума по свинете на национално ниво“, съобщава Медиафакс, цитирайки прессъобщение на Асоциацията „За потребителите“.

Те планират да обградят министерството на земеделието, призовавайки властите да спрат разпространението на болестта по животните, предава БТА.

„Трябва да получим незабавно отговор от правителството на Румъния, заедно с всичките му подчинени компетентни институции за наблюдение, контрол и превенция на подобни ситуации,“ посочват организациите.

Те питат какви мерки са взели властите, за да защитят страната, населението, хранителната индустрия, малките и големи предприятия. „Как се стигна до тази ситуация? Кой е отговорен за небрежността, нехайството и злоупотребите? Кой е отговорен за щетите и ефектите, предизвикани от тази епидемия от свинска чума по свинете?“, са част от въпросите, на които неправителствените организации искат отговор.

Вчера в. „Ромъния либера“ съобщи, че на територията на Румъния са установени 725 огнища на свинска чума в 156 населени места в 10 окръга, като досега са унищожени 117 704 животни. Дължимите обезщетения се оценяват на над 3,5 милиона леи (еврото се разменя за 4,64 леи).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …