В Букурещ излизат на протести заради епидемията от свинска чума

Новини

Общо 13 неправителствени организации заявиха, че ще излязат на протест пред сградата на министерството на земеделието в Букурещ, за да привлекат вниманието към „бедствието, причинено на селското стопанство от тези, които управляват реакцията спрямо африканската чума по свинете на национално ниво“, съобщава Медиафакс, цитирайки прессъобщение на Асоциацията „За потребителите“.

Те планират да обградят министерството на земеделието, призовавайки властите да спрат разпространението на болестта по животните, предава БТА.

„Трябва да получим незабавно отговор от правителството на Румъния, заедно с всичките му подчинени компетентни институции за наблюдение, контрол и превенция на подобни ситуации,“ посочват организациите.

Те питат какви мерки са взели властите, за да защитят страната, населението, хранителната индустрия, малките и големи предприятия. „Как се стигна до тази ситуация? Кой е отговорен за небрежността, нехайството и злоупотребите? Кой е отговорен за щетите и ефектите, предизвикани от тази епидемия от свинска чума по свинете?“, са част от въпросите, на които неправителствените организации искат отговор.

Вчера в. „Ромъния либера“ съобщи, че на територията на Румъния са установени 725 огнища на свинска чума в 156 населени места в 10 окръга, като досега са унищожени 117 704 животни. Дължимите обезщетения се оценяват на над 3,5 милиона леи (еврото се разменя за 4,64 леи).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета

Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардероби, дрешника, направо… Вече не казват, че са направили уйдурма, а аранжиране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в „София Тех парк“, където присъства на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър, пише Дневник. Премиерът очевидно имаше …

Новини
Доц. Иво Инджов: Размяната на есемеси не е самоцелна, ескалира напрежението

„Иван Гешев успя да се позиционира като трети връх на триъгълника преди епидемията от коронавируса да приспи политическия живот. Сега нещата се връщат на мястото си и се наблюдават интензивни престрелки в този триъгълник. Прави впечатление, че на мушката е президентът Румен Радев“. Това коментира пред БНР политологът доц. Иво …

Новини
Радан Кънев: Вървим към икономическа катастрофа и драстично изоставане

Румънското правителство (ЕНП) в момента публично представя Национален инвестиционен план за икономически рестарт, в присъствието на Президента Йоханис. Гръцкото правителство (ЕНП) сформира Национален инвестиционен комитет с участието на топ-експерти от цял свят, в т.ч всички известни икономисти и енергетици от гръцки произход, живеещи в ЕС и САЩ. Комитетът ще се …