В Букурещ излизат на протести заради епидемията от свинска чума

Новини

Общо 13 неправителствени организации заявиха, че ще излязат на протест пред сградата на министерството на земеделието в Букурещ, за да привлекат вниманието към „бедствието, причинено на селското стопанство от тези, които управляват реакцията спрямо африканската чума по свинете на национално ниво“, съобщава Медиафакс, цитирайки прессъобщение на Асоциацията „За потребителите“.

Те планират да обградят министерството на земеделието, призовавайки властите да спрат разпространението на болестта по животните, предава БТА.

„Трябва да получим незабавно отговор от правителството на Румъния, заедно с всичките му подчинени компетентни институции за наблюдение, контрол и превенция на подобни ситуации,“ посочват организациите.

Те питат какви мерки са взели властите, за да защитят страната, населението, хранителната индустрия, малките и големи предприятия. „Как се стигна до тази ситуация? Кой е отговорен за небрежността, нехайството и злоупотребите? Кой е отговорен за щетите и ефектите, предизвикани от тази епидемия от свинска чума по свинете?“, са част от въпросите, на които неправителствените организации искат отговор.

Вчера в. „Ромъния либера“ съобщи, че на територията на Румъния са установени 725 огнища на свинска чума в 156 населени места в 10 окръга, като досега са унищожени 117 704 животни. Дължимите обезщетения се оценяват на над 3,5 милиона леи (еврото се разменя за 4,64 леи).

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Заради кризата: Хонконг дава по 1280 долара на всеки пълнолетен жител

Хонконг ще раздаде пари на всички свои пълнолетни постоянни жители, за да подпомогне покупателната способност и да облекчи финансовото бреме, предаде Би Би Си. В годишния бюджет са предвидени по 10 000 хонконгски долара (1280 американски долара) за около 7 млн. души на възраст над 18 г. Икономиката на Хонконг …

Новини
1
Борисов: Най-лесно е утре да махна винетките и тол таксите

Премиерът направи това изявление по повод обвиненията на БСП за хаос при въвеждането на тол системата. Парламентарната група на левицата поиска Бойко Борисов да дойде в пленарна зала и да обясни на българските граждани и на тези, които ще преминават през България какво трябва да плащат, на кого трябва да …

Новини
Половината българи са теглили бърз кредит поне веднъж

Тегленето на кредити от небанкови финансови институции е действие, което половината българи са предприемали поне веднъж в живота си. 20% са го правили веднъж, а 31% повече пъти. Хората на възраст между 35 и 44 години са най-активните потребители на този вид услуги. Това показват данните от проведено онлайн проучване …