В Белоградчик поеха отговорност за монтираните съоръжения на скалите

Новини

Общо 14 стойки с монтирани на тях прожектори осветяват района

Местната власт в Белоградчик пое отговорност за съоръженията за осветление, монтирани върху скалите и на крепостта.

Това е направено без знанието на Министерството на културата, откъдето вчера назначиха проверка.

Общо 14 стойки с монтирани на тях прожектори осветяват от скоро района около крепостта. Идеята е на жители на Белоградчик и осъществена с близо хиляди лева – пари, от общината и от дарения.

По-голяма част от съоръженията са монтирани на мястото на вече съществувало осветление, затова и разрешение от Министерството не е искано, обясниха от общината, информира БТВ.

„Отворите не са най-страшното за скалите, най-страшното за скалите и образуванията е растителността, за която нямаме законова форма да я почистваме. Ако тези десет милиметра ще съсипят скалите, поемам цялата отговорност!“, заяви Борис Николов, кмет на община Белоградчик.

Инициативата обаче е и критикувана.

Що се отнася до това дали е старото осветление или ново изградено такова, тук не е имало старо осветление!“, твърди общинският съветник Емил Цанков.

До старта на министреската проверка, съоръженията ще останат където са, а осветлението ще се включва – всяка вечер в десет.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ансамбъл „Българе“ е пред фалит заради коронавируса

Хореографът и основател на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров е предложен от Министерския съвет да бъде награден от президента Румен Радев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. …

Новини
Туристическият сезон в „Слънчев бряг“ започна без летовници

От 1 юни плажовете по българското Черноморие са отворени за туристи – със спасители и с нови цени. Сезонът започна и в един от най-предпочитаните у нас курорти – „Слънчев бряг“. Той обаче, е абсолютно празен. Само четири хотела обявиха, че започват работа. През уикенда те бяха посетени от българи, …

Новини
В пет европейски града започват изпитанията на безпилотни автобуси

Cлeд гoдинa и пoлoвинa плaниpaнe, пpoeĸтът зa poбoтизaция нa движeниeтo нa гpaдcĸитe aвтoбycи FАВULОЅ e гoтoв зa тecтoвe в peaлни ycлoвия. Haй-дoбpитe мoдeли нa бeзпилoтни миĸpoбycи щe cтaнaт чacт oт oбщecтвeния тpaнcпopт нa пeт eвpoпeйcĸи гpaдa, пише www.kaldata.com. Πpoeĸтът FАВULОЅ (Futurе Аutоmаtеd Вuѕ Urbаn Lеvеl Ореrаtіоn Ѕуѕtеm) зaпoчнa cвoятa дeйнocт …