Възможно ли е да са идвали и да не сме ги забелязали?

nauka.offnews.bg

Снимка: Tunis Daily News
Това е истината за един документ на НАСА за извънземните

Един учен от НАСА твърди, че интелигентни извънземни може би вече са посетили Земята – но хората трябва да не са ги забелязали, поради техния „изключително малък“ размер.

Това звучи като сюжет за нов филм за научнофантастичен филм, но компютърният учен на НАСА Силвано Колумбано (Silvano Colombano) смята, че това е реална възможност. 

Той излага идеите си в документ, качен на сървърите за технически доклади на НАСА през март тази година, в рамките на семинар на института SETI, който се занимава с разработване на начини как можем да откриваме извънземни технологии.

Работата на Коломбано е само една от 21-те документа, които са били предоставени след този семинар, и това е много необходим контекст, който други източници може би не са споменавали.

Както всички знаем, масовият интернет потребител не се справя  добре с новините за извънземни. Но този документ очевидно не означава, че НАСА има някакви доказателства, че съществуват извънземни. Той също така не означава, че НАСА „приема”, че има извънземен живот на нашата планета.

Всъщност, статията е по-скоро предложение, отколкото твърдение. Това е кратък аргумент за това защо трябва да се използва нов и по- агресивен подход за намиране на живот във Вселената, включително „сериозно изследване“ на НЛО.

Но сега, когато се появи в „светлината на прожекторите”, трябва да разгледаме по-отблизо идеите на Коломбано. Той твърди, че начинът, по който понастоящем мислим за извънземните, е твърде ограничен и че трябва да обърнем повече внимание на НЛО.

През юли тази година един професор по физика, Кевин Кнут (Kevin Knuth), също настояваше за това.

Докато широката общественост е очарована от НЛО в продължение на десетилетия, правителства, учени и медии винаги са заявявали, че всички наблюдения на НЛО са резултат от природни феномени или човешки действия.

„Всъщност няма извънземни космически кораби. И няма извънземни, посещавали Земята. По същество ни се казва, че темата е глупост. НЛО са извън границите на сериозното научно изследване и рационално обсъждане, което за съжаление оставя темата на псевдоучение, много от които я задръстват с конспиративни теории и диви спекулации.

Мисля, че скептицизмът на НЛО се превърна в нещо като религия с директива да се отхвърля възможността на извънземни без научни доказателства, като често се предлагат глупави хипотези, описващи само един или два аспекта на срещата с НЛО, които само подсилват популярното убеждение, че има заговор. Учените трябва да обмислят всички възможни хипотези, които обясняват всички данни и тъй като малко се знае, извънземните хипотези все още не бива да бъдат изключени. В края на краищата скептиците често правят на науката лоша услуга, като предоставят лош пример за това как трябва да се прави науката. Факт е, че много от тези срещи – все още много малък процент от общия брой – не се поддават на конвенционални обяснения“ – отбелязва Кнут в авторитетното издание The Conversation.

Актьорът Алън Алда (Alan Alda) отбелязва в началото на речта си, когато получава „Златния глобус“ през 1980 г., че човешките предположения са като нашите прозорци по света: „Трябва да ги почистваме от време на време, за да влезе светлина“.

Е, Коломбано е готов да го направи. Той иска научната общност да погледне към Вселената с нови очи и да преосмисли най-важните си предположения за извънземния живот.

„Просто искам да подчертая факта, че извънземният разум, който бихме могли да намерим и който може да реши да ни открие (ако все още не е), може изобщо да не е от въглеродни организми като нас“, пише Коломбано.

Аргументът му всъщност е доста прост. Наскоро проектът „Кеплер“ идентифицира други планетарни системи в космоса, които са на възраст 11,2 милиарда години.

В сравнение с тях нашата Слънчева система е много по-млада – само на 4,6 милиарда години – и това означава, че някъде в огромната Вселена може да има друга форма на живот, която е шест милиарда години преди нас.

При сегашното развитие на човешките технологии с такава голяма скорост е трудно да си представим какви знания ще имаме на разположение в следващите хиляда години, да не говорим за шест милиона пъти тази сума.

Както казва Колумбано : „… нашата форма на живот и разум може да е само една малка първа стъпка в една продължаваща еволюция, която може да доведе до форми на интелигентност, които са далеч по-добри от нашите и вече не се базират на въглеродни „машини““.

С такава супер интелигентност, междузвездното пътуване може да бъде доста лесно постижимо. И това означава, че тук, на Земята, може да има извънземни.

Но какво трябва да търсим? Никой не знае как изглежда една невъглеродна форма на живот.

И да знаехме, може би пак нямаше да можем да я видим. В статията си Коломбано подсказва, че „размерът на извънземния „изследовател“ може да е изключително малък.“

Аргументите, представени в тази статия, не са нови. Много от тях са направени преди. Но Коломбано се захваща с един интригуващ аргумент.

Той признава, че повечето свидетелства за НЛО са без съмнение измами, но смята, че заслужават легитимно проучване. Коломбано твърди, че досега програмата на NASA за „Търсене на извънземен разум“ (SETI) пренебрегва значението на НЛО, защото се предполага, че вероятността за междузвездни пътувания е изключително ниска.

Но като се има предвид възрастта на нашата планетарна система в сравнение с останалата част от Вселената, това предположение все още ли остава?

„Мисля, че подходът, който научната общност би могла да приеме, много наподобява това, което SETI прави досега: да търси сигнал в шума“, обяснява Колумбано.

„В огромните количества „шум“ в съобщенията за НЛО може да има „сигнали“, макар и малки, които показват някои явления, които не могат да бъдат обяснени или отхвърлени“.

Идеята все още се обсъжда, но вече знаем, че Брайън Кокс не ѝ е фен. В Twitter той заяви,  че статията в Дейли мейл, с която е свързан, е „неточна по няколко начина“.

„Ако искате да знаете какво мисля, прочетете книгата ми „Човешка Вселена“ ”,  отвръща Кокс.

„Мисля, че микробите може да са нещо разпространено, но многоклетъчният живот и цивилизациите ще бъдат редки.“


Стивън Хокинг вероятно би бил малко по-малко скептичен. По това време Хокинг  даде  подкрепата си на програмата SETI и той тне мислеше, че не става въпрос за съществуването на по-интелигентни форми на живот.

Но вместо да призовава за „агресивно“ търсене на тези извънземни същества, Хокинг прави точно обратното. Той предложи, че ако някога открием сигнал от извънземни, трябва да внимаваме да не се срещаме, докато не се развием малко повече.

„Срещата с една по-напреднала цивилизация на сегашния ни етап би могла да бъде малко като тази на коренните жители на с Колумб“, казва Хокинг в лекция за живота във Вселената.

„Не мисля, че това свърши добре за тях.”

Ако НАСА реши да приеме съвета на Коломбано, ще трябва да преразгледа стратегията си в търсенето на извънземен разум.

Можете да намерите този и други документи на сайта на семинара на института SETI.

Източник: „Here’s The Truth About That NASA Aliens Paper„, ScienceAlert

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за неделя: Везните разгадават загадка, Рибите раждат брилятни идеи

източник: lamqta Овен Днес излишните размишления за смисъла на Вашето съвместно битие, могат само да Ви разочароват. Умът и сърцето явно ще воюват и затова звездите Ви съветват, да се вслушате именно в сърцето, а умът да оставите да помълчи. Днес никой за нищо не го пита… Телец Размишленията, които …

Новини
През следващите 3 месеца цената на златото може да стигне 2300 долара

снимка: Pixabay Търговските войни се възобновяват на нов фронт – технологичния. А при евентуално преизбиране на американския президент Доналд Тръмп пазарите в САЩ ще затворят на рекордни върхове и спадът от почти 30% в разгара на пандемията ще бъде забравен, заяви финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ …

Новини
Доган се появи на оградата на „сарая“, размени думи с протестиращите през храстите

Кадър и видео: Телевизия Евроком Почетният председател на ДПС Ахмед Доган неочаквано се появи на живо по време на протестния „Доган сарай бийч фестивал“, който днес е организира на плажа в Росенец, предаде OFFNews. Доган застана до оградата на сарая и изслуша част от хората, се вижда от видео, заснето на …