fbpx

ВУЗ-те без право да заглушават устройствата на преписвачите

Висшите учебни заведения у нас нямат право да заглушават устройствата на преписвачите.

Това пише в писмо от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Росен Желязков до Министерството на образованието и науката, предава news.bg.

Писмото на Желязков е депозирано в МОН и лично до просветния министър Крисимир Вълчев на 14 май 2018 година, преди провеждането на матурите в страната и някои кандидатстудентски изпити. От МОН са разпратили писмото на Желязков, с което разполага и news.bg, до ръководителите на ВУЗ-oве у нас.

външна реклама

Писмото на Комисията за регулиране на съобщенията е във връзка с постъпило писмо на зам.-министъра на образованието и науката – Петър Николов, относно съществуваща практика за използване на заглушители на мобилните мрежи при провеждане на изпити във висшите училища.

Според писмото „използването на заглушители не е разрешено на територията на Република България, за което многократно е уведомявано Министерството на образованието и науката“.

В писмото от Комисията за регулиране на съобщенията се обяснява, че заглушителите, които се използват като мярка за превенция на преписването по време на изпитите, представляват радиосъоръжения по смисъла на Закона за електронни съобщения (ЗЕС). „Предназначението на заглушителите е излъчване на радиосигнали с цел блокиране на радиосигналите на други радиосъоръжения, ползващи същите радиочистотни ленти.“

В тази връзка КРС смята, че използването на заглушители по време на изпитите на ВУЗ-овете е „вредно радиосмущение, което пречи на работата на други радиослужби, функциониращи в съответствие с действащото национално законодателство и води до прекъсване предоставянето на услуги на крайните потребители или до нарушаване на тяхното качество (напр. в мобилните мрежи)“.

В писмото се посочва, че съгласно член 267 от ЗЕС използването на такива заглушителите е забранено.

Предвид това от КРС са категорични, че заглушителите не могат да бъдат използвани с целите за превенция на преписването на кандидат-студентските и други изпити, защото причиняват вредни радиосмущения на други електронни съобщителни мрежи и защото за тях няма определени условия за използване в съответствие подзаконови актове.

В писмото на Желязков се констатира, че използването на заглушители на територията на България не само е незаконно, но и се наказва. Съгласно член 328, ал.1 от ЗЕС за употребата на такава техника се носи административнонаказателна отговорност, а нарушителите подлежат на санкции в размер от 200 до 2 000 лева.

Друг член на ЗЕС (чл. 330) пък гласи, че който пуска в действие или използва радиосъдържание, за което е въведено ограничение по чл. 267, се наказва с глоба в размер от 5 000 до 15 000 лева.

С оглед на изложените в писмото доводи „и предстоящите зрелостни и кандидатстудентски изпити“ (към дата на подаване на писмото матурите и някои кандидатстудентски изпити са били предстоящи – бел. р.), от Комисията за регулиране на съобщенията са заявили пред МОН, че министерството трябва да предприеме мерки и да уведоми всички университети и останалите учебни заведения в страната, че използването на заглушители е незаконосъобразно.

Ако бъдат употребявани такива средства, КРС пише, че ползвателите им ще бъдат санкционирани съгласно санкциите, предвидени в Закона за електронните съобщения.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя бе първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …