fbpx

Дневник: „Втората най-древна професия“: последствията от два „непрепоръчани“ въпроса към един кмет

Автор Спас Спасов

Точно преди две седмици журналистката Елена Кирова – водещ във варненската телевизия „Черно море“, напуска работата си, след като предаването й „Посоки.eu“ внезапно е свалено от ефир, а заплатата й е чувствително намалена, пише Дневник.

Формално решението е нейно , а частната телевизия не дължи обяснения за това какви промени прави в програмата си. Темата за свободата на словото обаче изскача зад трудно потвърдимото официално, но натрапчиво съвпадение между прекратяването на договора на водещата, едно взето и неизлъчено интервю със стария нов кмет на Варна, въпросите в него и реакцията на един общински съветник от управляващата партия в града.

Интервю по време на кампания

„Черно море“ е малка и безкритична телевизия. Тя е една от многото регионални медии в България, съществуващи с безконтролната финансова подкрепа на местните администрации. Неин собственик е „Холдинг Варна“, свързан с „Химимпорт“ и „Централна кооперативна банка“ – бизнесгрупата, която притежава и телевизия „България он ер“.

Елена Кирова до неотдавна беше водеща на предаването „“Посоки.eu“ по варненската телевизия „Черно море“

На 30 октомври – по средата между двата тура на местните избори, Елена Кирова интервюира кмета на Варна Иван Портних. По това време той е в кампания за балотажа, на който спечели трети мандат на поста.

„Интервюто беше поискано от телевизия „България он ер“ на 30 октомври и беше записано същия ден, разказа журналистката за „Дневник“. Уточнява, че не е имало предварително уговорен сценарий за разговора, който да направи от Варна за по-голямата телевизия в София: „Беше ми препоръчано да питам Портних защо не е спечелил на първи тур, на каква подкрепа разчита, за проблемите около реконструкцията на градския бул. „Васил Левски“ и друго, което сметна за важно“. По думите й интервюто трябвало да бъде излъчено в сутрешния блок на „България он ер“ на 31 октомври“.

Елена Кирова до неотдавна беше водеща на предаването „“Посоки.eu“ по варненската телевизия „Черно море“© Скрийншот от предаването
Елена Кирова до неотдавна беше водеща на предаването „“Посоки.eu“ по варненската телевизия „Черно море“

По време на разговора си обаче Кирова попитала Портних и за неща, които до този момент телевизия „Черно море“ не е коментирала.

Според разказа й – единственото сведение за интервюто, тъй като то не може да бъде гледано никъде, първият въпрос бил свързан с две публикации в израелски медии от 20 февруари 2018 г. По това време Портних е на посещение в пристанищния град Хайфа, за да договори побратимяването му с Варна. Макар и шумно промотирана на старта си, визитата приключва преждевременно, тихомълком и без резултат. А общинската администрация във Варна премълча причините като не публикува нито едно съобщение за свършеното в Хайфа.

Изтритата публикация в профила на Марица Гърдева

Единствената версия за проваленото побратимяване се появява в две израелски онлайн издания – „News Haifa Curriot“ и сайта на консервативния телевизионен „Канал 20“, а авторът е един и същ. „Кметът на третия по големина град в България отседна в престижен хотел в Хайфа и според доказателства, получени от репортер на News Haifa Curiot , вечерта – след планираната си среща за този ден, той се е напил, след като е изпил големи количества от алкохол. Според други доказателства кметът на Варна дори е тормозил сексуално служителка на хотела“, гласи текстът на една от статиите (използван е машинен превод от иврит на няколко западноевропейски езика – бел. авт)

Във втората статия се пояснява, че „смущаващият инцидент е стигнал до знанието на ръководителите на община Хайфа и в крайна сметка посещението на високопоставения (гост) е било прекъснато, а няколко срещи, насрочени за него по-късно през седмицата, са били отменени“. „Външното министерство не е било уведомено от домакините в Хайфа. Община Хайфа потвърди случилото се, но не предостави повече подробности“, се уточнява в статията.

В края на октомври – в навечерието на местните избори, български сайтове публикуваха информация за статиите на израелските медии, а Портних реагира с пост във „Фейсбук“, където нарече написаното „предизборни похвати“ и отвърна: „Ако всичко това беше истина, как тогава лично щях да посрещна във Варна премиера на Израел Бенямин Нетаняху малко по-късно след „скандала“?“. Постът беше придружен от снимки, на които посреща на летището във Варна Нетаняху. Израелският министър-председател наистина кацна във Варна в началото на ноември 2018 г. , но за среща в Евксиноград с премиерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния по покана на колегата му Бойко Борисов.

Елена Кирова разказа, че в интервюто пред нея Иван Портних обяснил най-общо, че няма да коментира въпроса за Хайфа, защото води позитивна кампания.

Според журналистката вторият й „непротоколен“ въпрос е бил по повод предизвикалото множество коментари качество на трикилометровия градски булевард „Васил Левски“, ремонтиран предизборно с над 120 млн. лв. Журналистката обясни, че питала защо двуетажните му кръгови кръстовища са наклонени и с неправилна форма, както и защо цената на булеварда е толкова висока: „Кметът отговори, че булевардът е много полезен, защото през него се преминава за 10 мин. Данните за цената му били публични и всички варненци ги знаели“.

Коя си ти

Журналистката твърди, че не е знаела интервюто с Портних да е било платено, каквито по закон могат да бъдат телевизионните изяви на кандидатите за кметове и общински съветници по време на кампании. Въпреки това то явно е изпратено за сверка в щаба на ГЕРБ.

„Коментирах част от въпросите си с един от редакторите на „България он ер“ на 30 октомври вечерта, защото от пресцентъра на ГЕРБ недоволстваха за някои от темите в интервюто. От София ми благодариха, че съобщавам за това, казаха, че ще го прегледат и ще преценят дали да го режат някъде“, каза Кирова.

На 31 октомври – въпреки, че е поръчано и предварително планирано, интервюто не е излъчено от „България он ер“. Не е качено и в сайта на телевизията, каквато е практиката. На последвалата оперативка в телевизия „Черно море“ Елена Кирова научила, че заради въпросите, зададени към Портних, заплатата й е намалена с 25%, а предаването е свалено от ефир.

Напуснала още същия ден: „За мотивите ми е най-болезнено да говоря. Казаха ми, че съм предала ръководството. Телевизията ми даде много, но в този ден усетих, че аз не искам да и дам нищо повече. Чух неща, които още ми е трудно да повярвам и приема, че съм чула за себе си“.

Колеги на журналистката, присъствали на оперативката, твърдят, че тонът на критиката към нея бил „махленски“. Според един от тях, пожелал анонимност, думите на Нася Атанасова, управител на телевизията били буквално следните: „Ти каква си – разследващ журналист ли си, топ журналист ли си, че да му задаваш такива въпроси? Жена ли си му, любовница ли си му, че да го питаш за Хайфа?“. Според източника от думите на Атанасова се разбрало, че дори не е гледала интервюто преди оперативката.

„Дневник“ потърси за разговор управителят на телевизия „Черно море“, но телефонната връзка с нея се оказа невъзможна. Нася Атанасова не отговори и на въпросите, изпратени на електронния адрес, посочен в сайта на телевизията.

Просто паралелни интервюта

Даяна Попова, пиар на телевизия „България он ер“, дава друго обяснение за неизлъченото интервю.

Пред „Дневник“ тя потвърди, че разговорът действително е бил планиран за излъчване на 31 октомври, като уточни, че телевизията в София има практика да излъчва материали, изготвени по тяхна поръчка от регионални телевизии.

„В последните минути от подготовката на предаването си обаче колегите от утринния блок разбират, че по същото време Иван Портних ще участва на живо в „Нова телевизия“. По тази причина се е наложило да реагират буквално за минути като са взели решение да не излъчват предварително записаното интервю. Все пак е смешно по едно и също време в две телевизии кметът на Варна да се появи на живо и на запис, при това с два различни костюма или с две различни ризи“, обясни Попова.

Нищо подобно

Потърсен за коментар Иван Портних – чрез съобщения на две преслужби, се дистанцира от описваните случки. Чрез партийния пресцентър на ГЕРБ във Варна (Портних е лидер на местната структура на партията – бел. ред) той отрече по време на предизборната си кампания да е упражнявал и какъвто и да е натиск за налагане на наказание на Елена Кирова.

От информационната служба на общината пък най-напред отказаха коментар по публикациите за скандал в Хайфа през зимата на 2018 г. с аргумента, че са написани на иврит. След като двата текста им бяха предоставени в превод на български, оттам цитираха позиция на Портних, която дословно повтаря публикуваната на 16 октомври в профила му във „Фейсбук“.

До приключването на работата по този текст от общината в Хайфа и двете медии, публикували информацията за несъстоялото се побратимяване с Варна, не отговориха на въпросите, които им бяха изпратени. Статиите обаче все още са достъпни тук и тук. Нито една от тях не съдържа данни за опровержение или право на отговор, поискано от канцеларията на Иван Портних.

Разбирате ли „Не е било пла-ни-ра-но“

Но историята с фактическото уволнение на журналистката Елена Кирова не свършва така.

След като скандалът със спряното интервю стана публичен, председателят на групата на ГЕРБ във варненския общински съвет Марица Гърдева публикува в профила си във „Фейсбук“ следния статус: „Журналистиката е професия почти толкова древна, като…. С няколко думи това е втората най-древна професия“.

Журналисти от телевизията, където до скоро работеше Кирова, коментират, че Гърдева, която работела като пиар на медиата, е станала причина за напускането на водещата. Пред „Дневник“ Гърдева отрече. В същото време се размина главоломно с установените дотук факти по случая.

Най-напред новоизбраният общински съветник отрече да е публикувала във „Фейсбук“ обидния си статус по адрес на Елена Кирова. „Моля ви, не ме занимавайте с подобни неща! Разгледайте профила ми, там няма такава публикация“, заяви тя. Статусът действително изчезна часове, след като се появи, но може да бъде открит на десетки места в мрежата като скрийншот.

След това Гърдева многократно отрече да се занимава като пиар експерт с телевизия „Черно море“. В сайта на едноименната медийна група, в която влизат вестник и няколко сайта със същите имена, тя е посочена като неин служител именно с тези функции.

Накрая почти отрече и съществуването на интервю с Иван Портних, взето от Елена Кирова. „Подобно интервю изобщо не е било планирано. Разбирате ли термина – „Не е било пла-ни-ра-но“. А ако все пак е било взето, то не е можело да бъде показано заради изборите. Предаването „Посоки.eu“ на телевизия „Черно море“, в което това е трябвало да стане, се излъчва само в неделя“, обяви тя, въпреки обясненията на пиара на „България он ер“ Даяна Попова, че интервюто е било планирано за друга телевизия, било е взето и е трябвало да бъде излъчено на 31 октомври (четвъртък).


Предизборен флаер на общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева

В предходния състав на варненския Общински съвет Гърдева беше председател на групата на ГЕРБ. Сега партията отново има непреодолимо мнозинство и по неофициална информация на „Дневник“ в близките дни тя ще бъде номинирана от колегите си за председател на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ във Варна.“Нямам никакви лични амбиции за това. Но ако колегите от групата все пак решат да ме номинират за този пост, това е съвсем друго нещо“, каза тя пред „Дневник“.

С мнозинството, което ГЕРБ получи във Варна след изборите на 27 октомври, изборът й не би трябвало да е проблем. Проблемът е в това, че в ресора на Гърдева ще попадне и грижата за свободата на „втората най-древна професия след…“.

 

Изсипахте един тон плява, за да скриете зърното. Че телевизиите, които цитирате са на ТИМ.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!